Zangeres Mieke Telkamp is in de nacht van woensdag op donderdag in haar woonplaats Zeist overleden. Ze was met name bekend van haar hit Waarheen Waarvoor, een lied dat nog steeds veel wordt gedraaid op uitvaarten. Telkamp was 82 jaar.

De familie heeft gevraagd aan Anneke Grönloh Producties om het nieuws van het overlijden bekend te maken. Met zangeres Anneke Grönloh was Mieke Telkamp goed bevriend. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

De familie zal geen nadere informatie geven over de doodsoorzaak.

Waarheen, waarvoor

Lang werd Mieke Telkamp de koningin van de uitvaart genoemd. Ze kreeg die titel wegens haar in 1971 opgenomen hit Waarheen, Waarvoor – de Nederlandse versie van Amazing Grace.

Het nummer stond jarenlang op de eerste plaats in de uitvaarttoptien, maar op haar eigen crematie wilde ze het niet gedraaid hebben, zei ze ooit. “Daarvoor heb ik onder meer de hymne van de dood uit Once Upon a Time in the West gekozen, dat hebben we ook bij de dood van mijn man gedraaid.”

Mieke Telgenkamp werd in 1934 in Oldenzaal geboren. In 1952 werd haar zangtalent ontdekt. Ze veranderde haar naam in Telkamp, omdat ze met Telgenkamp de Duitse markt niet op kon. Haar zangcarrière leverde haar een koninklijke onderscheiding op; ze werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. “Dat heb ik toch maar met al dat gedoe bereikt.”

In de jaren 60 had Telkamp haar eerste muzikale successen met haar begeleidingsband De Zaaiers. In 1962 stond ze twee maanden met het nummer Jürgen en Sheila in de Top 40, met de zesde positie als hoogste notering. Later scoorde ze samen met Yvonne Oostveen nog de hit Whispering Hope. Tot Waarheen, Waarvoor in 1971 bleef het voor Telkamp stil aan het hitfront.

Lees ook op Business Insider

In 1990 stopte ze met zingen. “M’n laatste optreden was in Lisse. Op het altaar, bij een mis van een rijke meneer uit de Bollenstreek. Ik moest het allemaal nog eens zingen: Waarheen, Waarvoor, Panis Angelicus. Toen het voorbij was, heb ik erover nagedacht. Mieke, je moet stoppen, er zijn nog andere dingen die belangrijk zijn. Ik ben geen type dat moet sterven in het harnas, daarvoor hang ik te veel aan het leven.”