Laat het licht niet branden als het raam openstaat, want daar komen muggen op af. Zo luidt een bekende wijsheid.

Volgens bioloog Rainer Bretthauer klopt daar niks van. Steekmuggen komen af op de lichaamsgeur van mensen en vooral op de koolstofdioxide die we uitademen.

Ook de warmte die het menselijk lichaam genereert, is aantrekkelijk voor de insecten.

Bzzzzzzzzzzz. Bzzzzzz.

Ben je op muggenjacht of al aan het krabben?

Het irritante gezoem van muggen in een donkere slaapkamer is een van de meest gehate geluiden van de zomer. En als je het licht aandoet om de kleine bloedzuiger te zoeken, is-ie nergens meer te zien of te horen.

Is dat niet vreemd? Want muggen wordt toch juist aangetrokken door licht?

Het is een bekende wijsheid dat je 's avonds niet het licht moet laten branden in een kamer als je het raam opendoet. Want dan zitten er gegarandeerd muggen. Maar klopt dat wel?

Muggen komen op mensen af, niet op licht

Nee, zegt Rainer Bretthauer. Hij is gepromoveerd bioloog en staat bekend als muggenexpert.

"Steekmuggen worden niet aangetrokken door licht", aldus Bretthauer. "Integendeel. Ze mijden het licht liever."

De muggen komen af op de lichaamsgeur van mensen en vooral op de koolstofdioxide die we uitademen, zegt de bioloog.

Rondom het hoofd is de concentratie kooldioxide het hoogst, dus zijn muggen daar het vaakst te vinden. Daarom zoemen ze ook zo irritant dicht bij je oor 's nachts.

Muggen hebben een bijzonder goed ontwikkeld reukorgaan, met honderden minuscule haartjes op de steeksnuit, voelsprieten en andere uitsteeksel op de kaak. Daarmee kunnen ze kooldioxide 'ruiken' en vliegen ze zigzaggend naar de plek met de hoogste concentratie.

Ook de warmte die het menselijk lichaam genereert, is aantrekkelijk voor insecten.

Sommige mensen ruiken bijzonder smakelijk voor muggen

De beestjes die 's avonds rond buitenlampen fladderen zoals motten zijn ongevaarlijk en steken niet.

"Muggen zijn juist 's nachts actief", zegt Bretthauer. Door fel licht raken ze in de war. Zo erg zelfs, dat ze minder of helemaal niet steken als een lamp in een kamer brandt, ontdekte Willem Takken van de Wageningen Universiteit na jaren van onderzoek.

'Zoet bloed' is in de volksmond een andere genoemde reden waarom sommigen worden lekgeprikt en anderen niet. Dit is een fabeltje; zoet bloed bestaat niet. Maar er zit wel een kern van waarheid in.

De samenstelling van het bloed bepaalt mede onze lichaamsgeur. Voor muggen kunnen twee mensen heel verschillend ruiken en smaken. Daarom kan het gebeuren dat jij bij het opstaan onder de bulten zit, terwijl je partner naast je nergens last van heeft.

Licht laten branden? Geen paniek

De muggen zijn het actiefst in de schemering, aldus Bretthauer. "Wanneer de relatieve luchtvochtigheid hoger is dan 80 procent en de temperaturen niet te laag zijn." Volgens Bretthauer is het beter om 's avonds feestjes in de buurt van water of vijvers en struiken te vermijden.

"Het bier bij dergelijke gelegenheden zal waarschijnlijk ook muggen aantrekken", zegt de bioloog. De kooldioxide in het bier ademen we weer uit en dat trekt muggen aan.

Dus resumerend: er is geen reden voor paniek als je 's avonds het licht hebt laten branden terwijl het raam openstaat. En wil je muggen koste wat kost vermijden, drink dan bier overdag en koop een bouwlamp voor je slaapkamer.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.

Lees meer: