Kloenk! En weer belandt het muntje dat ik in de automaat gooi direct in de retourbak.

Vervelend. Maar er is een truc om te zorgen dat de parkeermeter, koffie- of verkoopautomaat de volgende keer meewerkt: kras met de zijkant van het muntstuk op de automaat en probeer het dan opnieuw.

Talloze mensen hebben dit voor mij gedaan, zie ik aan het plekje waar de lak is beschadigd.

De meerderheid van mijn collega’s is ook van mening dat het wrijven van de munt op de machine helpt. Maar is dat ook waar?

“Het is een hardnekkige mythe, maar het is nutteloos om met de munt te krassen op de automaat”, zegt Aris Kaschefi, voorzitter van de Duitse branchevereniging voor verkoopautomaatbedrijven. Hij legt uit hoe een automaat de waarde van een muntstuk bepaalt.

Gevoelige sensoren

In de machine zitten sensoren die razendsnel verschillende eigenschappen van de ingeworpen munt registreren. "Als er een munt in de gleuf wordt gedaan, stellen de sensoren de elektrische geleidbaarheid, afmeting en elektromagnetische eigenschappen van de munt vast", aldus Kaschefi. Sommige apparaten meten zelfs het reliëf op de munten.

De automaat heeft van alle euromunten de kenmerken opgeslagen. Als het ingeworpen muntstuk niet aan de criteria voldoet, dan valt-ie erdoorheen.

Het krassen heeft geen nut, omdat het geen invloed heeft op de geleidbaarheid, afmeting of elektromagnetische eigenschappen van de munt - behalve dan als de munt erg vuil of roestig is en het wrijven het gewicht iets kan verlagen. "Natuurkundig gezien haalt wrijven of krassen niets uit. En het is ook niet zo dat de munten daardoor statisch geladen worden", zegt Kaschefi.

Vals geld

Dat het apparaat een munt niet herkent, ligt in de meeste gevallen niet aan de munt zelf, maar aan de verkoopautomaat. "De automaten zijn zeer gevoelig afgesteld. Helaas is dit nodig om te voorkomen dat vals geld geaccepteerd wordt", legt Kaschefi uit.

Alle munten zijn onderling een klein beetje verschillend en de toegestane afwijkingsmarge is zeer klein.

Waarom accepteert de automaat de munt dan wel bij de tweede of derde poging? "Toeval", zegt Kaschefi.

En dat is een logische verklaring. Stel dat een munt een paar kleine afwijkingen heeft, zodat-ie in 90 procent van de gevallen wordt herkend. De eerste keer valt de munt erdoorheen. Na het krassen gooi je de munt er weer in - in negen van de tien gevallen accepteert de automaat de munt nu wel. Maar dat komt dus niet door het krassen.

"Het is misschien vervelend, maar probeer het twee of drie keer met dezelfde munt of pak gewoon de volgende", geeft Kaschefi als tip. Uiteraard zonder eerst met de munt te krassen op de automaat. Er is maar één ding wat je daarmee bereikt: het beschadigen van de lak.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

LEES OOK: IJshoofdpijn: waarom je hersenen ‘bevriezen’ als je ijs eet