Premium content ophalen

Een kluswoning kopen, opknappen en later weer verkopen kan lucratief zijn.

Goede voorbereiding is wel essentieel en je moet er rekening mee houden dat niet elke verbouwing zichzelf terugverdient.

Business Insider zet 8 zaken op een rij waar je op moet letten

Voor een koophuis moet nu gemiddeld 400.000 euro worden betaald. Dat bedrag is voor veel starters niet haalbaar. Zij zijn dan ook steeds vaker aangewezen op een gedateerde woning waar veel aan moet gebeuren.

Dat hoeft op zich niet zo’n probleem te zijn. Als je de verbouwing goed uitvoert en hierin slimme keuzes maakt, is er een kans dat je de woning later met winst weer kunt verkopen. Een ander voordeel is dat je het huis helemaal kunt inrichten zoals jij wil.

Een splinternieuwe keuken die je weliswaar lelijk vindt, maar die wel goed functioneert, zul je niet zo snel slopen. Maar tref je een eikenhouten exemplaar dat van ellende uit elkaar valt, dan kun je die vervangen door een keuken die helemaal aansluit bij jouw smaak. En als je toch al de vloer gaat isoleren, waarom dan niet meteen vloerverwarming aanleggen?

Ook voor woningbeleggers kan een opknappertje interessant zijn. Je koopt zo’n huis voor een zacht prijsje, maar als je erin slaagt het snel op te knappen en met winst te verkopen, kan dat veel geld opleveren, erkent Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis.

“Maar je moet het wel goed doen. Kopers willen een huis waar ze zo in kunnen en dat helemaal up to date is. Voer dus niet uitsluitend cosmetische ingrepen uit, maar knap ook zaken op die je niet ziet, zoals de elektriciteit en de leidingen. Heeft de constructie gebreken, dan is een lik verf en een nieuwe keuken echt niet voldoende: daar prikken kopers zo doorheen.”

Premium content ophalen