• Huiseigenaren zijn flink aan het verbouwen geslagen tijdens de coronacrisis, constateren partijen op de hypotheekmarkt.
  • De organisatie achter de NHG-hypotheek heeft bijna 70 procent meer garanties afgegeven voor kwaliteitsverbetering in het derde kwartaal.
  • Het marktaandeel van verbouwers bij hypotheekaanvragen lag in oktober op 12,5 procent.

Nederland is tijdens de coronacrisis aan het verbouwen geslagen. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) en Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

HDN is een aanbieder van hypotheeksoftware die gebruikt wordt bij vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland. Het aandeel van verbouwers bij de ruim 45.000 hypotheekaanvragen die in oktober zijn ingediend, is gestegen naar 12,5 procent. Dat is een toename van drie procentpunt in vergelijking met vorig jaar.

“Het verbeteren van woningen is duidelijk in trek geraakt tijdens de coronacrisis”, zegt HDN-directeur Reinier van der Heijden in een persbericht. “Je ziet daarnaast dat de starter(s), gepensioneerden en doorstromers die een hypotheek aanvragen met NHG licht daalden.”

Infographic: Hypotheken Data Netwerk
Infographic: Hypotheken Data Netwerk

Verbouwers lenen gemiddeld ongeveer 50.000 euro bij. Het zijn vaak veertigers die de hypotheek verhogen voor een verbouwing, bleek uit een eerdere analyse van Business Insider op basis van gegevens van HDN.

Ook de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie constateert dat veel meer huiseigenaren tijdens de coronacrisis hun woning hebben verbouwd of verduurzaamd.

In het derde kwartaal van 2020 nam het aantal NHG-garanties voor kwaliteitsverbetering met bijna 70 procent toe ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.

Huiseigenaren met een NHG-hypotheek zijn onder voorwaarden beschermd als ze de lasten van de lening niet meer kunnen dragen.

Aantal hypotheekaanvragen piekt traditiegetrouw in vierde kwartaal

Volgens HDN lag het aantal hypotheekaanvragen in oktober met 45.264 op een vergelijkbaar niveau als in dezelfde maand vorig jaar. Daarin dus meer verbouwers en iets minder starters, doorstromers en gepensioneerden.

Het laatste kwartaal van het jaar laat traditiegetrouw een piek zien in het aantal hypotheekaanvragen. HDN verwacht in november meer aanvragen dan in oktober, maar geen jaarrecord.

"We verwachten niet dat het aantal aanvragen hoger zal zijn dan in het tweede kwartaal toen de cijfers alle records verbroken", zegt HDN-directeur Van der Heijden.

Lees meer over hypotheken: