Kleine openingswinst voor AEX, ArcelorMittal op kop

De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag met een kleine plus begonnen aan een dag met amper richtinggevend nieuws. Voorbeurs kwam nog wel een tegenvallend cijfer over de Duitse industrie naar buiten. De industriële productie in de grootste economie van Europa daalde in juli in het sterkste tempo in bijna twee jaar.

Foto: ANP

De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag met een kleine plus begonnen aan een dag met amper richtinggevend nieuws. Voorbeurs kwam nog wel een tegenvallend cijfer over de Duitse industrie naar buiten. De industriële productie in de grootste economie van Europa daalde in juli in het sterkste tempo in bijna twee jaar.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,2 procent hoger op 462,13 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 654,66 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,2 procent omlaag.

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de grootste stijger met een plus van 1,3 procent. Ook supermarktbedrijf Ahold Delhaize deed het goed met een koerswinst van 0,9 procent. Analisten van Deutsche Bank gaan het aandeel weer volgen met een koopadvies.

Olieconcern Shell ging ook 0,9 procent vooruit, geholpen door de hogere olieprijzen. De grootste verliezer bij de hoofdfondsen op het Damrak was ING met een min van 0,3 procent.

Air France-KLM

In de MidKap bungelde Air France-KLM onderaan met een verlies van 2,6 procent. Deutsche Bank verlaagde het beleggingsadvies voor de luchtvaartcombinatie. Financieel dienstverlener Intertrust verloor bij de middelgrote fondsen 1,1 procent aan waarde. Investeerder Blackstone heeft een deel van zijn belang in Intertrust verkocht.

Deutsche Bank liet zich ook negatiever uit over Lufthansa, dat in Frankfurt 3 procent verloor. Prijsvechter Ryanair leverde in Dublin 2,5 procent in en rivaal easyJet daalde 2 procent in Londen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond woensdagochtend 0,9 procent hoger op 45,24 dollar en Brentolie steeg ook 0,9 procent, tot 47,70 dollar per vat. De euro noteerde 1,1245 dollar, tegen 1,1230 dollar bij het Europese slot dinsdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl

  • Hoe de NAVO uit elkaar kan vallen tijdens een tweede presidentschap van Trump, volgens een militair simulatiespel

    Een militair simulatiespel laat zien dat Donald Trump zijn dreigement niet per se hoeft uit te vo

  • Donald Trump probeert mogelijk langer aan de macht te blijven na een eventuele tweede termijn als president, vreest Nobelprijswinnaar Stiglitz

    Topeconoom Joseph Stiglitz denkt dat Trump een noodtoestand zal uitroepen om na een eventuele twe

  • Techmiljardairs zijn dol op superjachten: dit zijn enkele van de grootste boten die ondernemers als Mark Zuckerberg en Jeff Bezos bezitten

    Welke boten hebben Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en andere techondernemers? De superjachten van dez

  • Zwitserland wint Eurovisie Songfestival – Friesland hoopt dat Joost Klein in 2025 weer mag meedoen

    Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival

  • Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival – hij maakte ‘dreigende beweging’ wegens ongewenst filmen, maar raakte niemand aan

    De organisator EBU van het Eurovisie Songfestival 2024 onderzoekt een ‘incident’ rond

  • From a melt-up to a sell-off, the next 2 weeks will determine the stock market’s direction for the summer

    The next two weeks of data will likely set the direction for the stock market this summer, accord

  • Careers site Indeed to lay off 1,000 workers

    Careers site Indeed will lay off roughly 1,000 employees, or 8% of its workforce. In a memo, CEO

  • Tesla rescinds offers for full time employees as layoffs continue into 5th week

    Tesla is rescinding job offers for incoming full-time employees. The move is part of broader cuts

  • Dit wil GroenLinks-PvdA met Europa: versnelde aanpak klimaatcrisis, gerichte arbeidsmigratie en meer macht voor het Europees Parlement

    Business Insider zet de plannen van GroenLinks-PvdA voor Europese bevoegdheden, belastingen, klim

  • Why a debt-fueled US economy is facing a hard landing in 2025, chief economist says

    The US will keep growing for several quarters, but 2025 will see a hard landing, Apollo’s T