• Kim Jong-un is gespot met een vreemde, groene vlek en een pleister op de achterkant van zijn hoofd.
  • De Noord-Koreaanse leider had de schijnbare verwonding opgelopen bij twee militaire evenementen in juli, meldt NK News.
  • De wereld houdt de gezondheid van Kim altijd goed in de gaten, omdat dit inzicht kan geven in mogelijke veranderingen in het geheimzinnige regime.

Kim Jong-un, de hoogste leider van Noord-Korea, is op de Noord-Koreaanse staatstelevisie gespot met een opvallende, groene vlek op zijn achterhoofd. In latere shots in de uitzending is de plek opeens bedekt met een pleister.

De beelden van de staatsmedia werden opgepikt door NK News, een in Zuid-Korea gevestigde krant die verslag doet van de noorderburen. Ze deelden meerdere foto’s van de groene plek op Kims hoofd in een artikel op de website en de oprichter van NK News, Chad O’Carroll, zette er ook een paar op Twitter:

Tijdens een uitzending van een militair evenement in juli, ook uitgezonden door de staatszender, is Kim ook al te zien met de pleister op zijn achterhoofd:

Het is niet duidelijk wat de blauwgroene plek precies is, maar het doet wel de geruchten over Kims gezondheid opnieuw oplaaien. Begin juli kwam al naar buiten dat hij in korte tijd zo’n 20 kilo zou zijn afgevallen. De Noord-Koreaanse leider zou voor dit gewichtsverlies naar verluidt zo’n 135 kilo hebben gewogen.

Lees meer: Noord-Koreanen diep bedroefd over ‘vermagerde’ Kim Jong-un, aldus staatsmedia

Kims gewicht en zijn gezondheid worden wereldwijd nauwlettend in de gaten gehouden en dienen als indicatoren van de status en machtsbasis van zijn geheimzinnige regime.

Toen de leider in april 2020 lange tijd afwezig was in het openbaar, meldde CNN dat de Amerikaanse inlichtingendienst dacht dat hij mogelijk in "groot gevaar" verkeerde na een operatie te hebben ondergaan. Kim keerde in schijnbaar goede gezondheid terug naar zijn openbare functie, maar begon in de daaropvolgende maanden snel af te vallen.

Noord-Korea beweert vrij te zijn van COVID-19 en heeft geen cijfers bekendgemaakt over besmettingen of een mogelijke crisis in het land. Begin juli verweet Kim echter wel een aantal leden van zijn kabinet een "grote crisis" te hebben veroorzaakt in verband met de pandemie, zonder in detail te treden.

Lees meer over Noord-Korea: