• De Noord-Koraanse leider Kim Jong-un ziet er de afgelopen tijd opmerkelijk veel magerder uit, blijkt uit recente foto’s
  • Zijn gewichtsverlies heeft in Noord-Korea tot diepe bedroefdheid geleid.
  • Experts houden de gezondheid van Kim nauwlettend in de gaten om een idee te krijgen hoe het Noord-Koreaanse regime ervoor staat.

Mensen in heel Noord-Korea zijn bezorgd over het gewichtsverlies van Kim Jong-un, zei een inwoner van de hoofdstad Pyongyang vrijdag tegen de streng gecontroleerde staatstelevisie, zo meldt persbureau Reuters.

“We zijn diep bedroefd om de gerespecteerde algemeen secretaris (Kim Jong-un) zo vermagerd te zien”, zei de man in een interview met het kanaal Korean Central Television. “Iedereen zegt in tranen te zijn.”

De man maakte deel uit van een groep mensen op straat die naar een groot scherm keken, waarop Kim en andere partijleiders te zien waren bij een concert waar propagandaliedjes over het regime te horen waren.

Het op tv uitgezonden commentaar was een zeldzaam teken van aandacht voor de gezondheid van Kim in Noord-Koreaanse staatsmedia.

Afgelopen jaar waren er volop geruchten dat Kim Jong-un in “ernstig gevaar” zou zijn na een operatie. Maar begin dit jaar verscheen de autocratische leider weer in het openbaar, al was hij wel een stuk magerder.

Daarna verdween Kim weer een maand lang uit het openbare leven om begin juni weer op te duiken. Dat was op het moment dat buitenlandse Noord-Korea-watchers zagen dat de dictator flink was afgevallen.

De nu 37-jarige Kim is 1 meter 70 lang en woog volgens Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten eind vorig jaar 136 kilo.

 

Analisten volgen de gezondheid van Kim en zijn fysieke verschijning nauwlettend om signalen op te vangen over hoe het Noord-Koreaanse regime ervoor staat.

“Oppervlakkig gezien zegt gewichtsverlies misschien niet zoveel, maar het kan de sleutel zijn tot informatie waar Noord-Korea-watchers naar op zoek zijn”, zegt de in Zuid-Korea gestationeerde Michael Brodka van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst tegen NK News.

“Het kan simpelweg het gevolg zijn van een gezondere levensstijl, maar ook een complexere zaak”, zegt hij. “Op dit moment weten we het gewoon niet, maar er zijn genoeg serieuze vragen waar we antwoord op moeten zien te vinden in de komende maanden.”

Eerder deze maand zei Kim tijdens een bijeenkomst van zijn Arbeiderspartij dat het land zich in een voedselcrisis bevindt en dat de situatie “gespannen” was.

Lees hier meer nieuws over Noord-Korea en Kim Jong-un: