Kiki Bertens heeft voor het eerst in haar carrière de kwartfinale van Wimbledon bereikt.

De 26-jarige Wateringse versloeg maandag Karolina Pliskova, de nummer zeven van de plaatsingslijst. Bertens had aan twee sets genoeg: 6-3 en 7-6.

Het is voor het eerst sinds Michaëlla Krajicek in 2007 dat een Nederlandse de kwartfinale van Wimbledon haalt.

In beide sets gaf de Nederlandse een vroege break voorsprong uit handen, maar mentaal bleek Bertens een stuk sterker dan Pliskova. Ze liet op Court 2 ook zien veel beter uit de voeten te kunnen op gras dan de lange Tsjechische, die slecht bewoog en het vooral moest hebben van haar harde service.

Bertens wist Pliskova met fraaie passeerslagen in de eerste set nog twee keer te breken. De tweede set draaide uit op een tiebreak, waarin Bertens oppermachtig was.

Bekijk het laatste punt van de wedstrijd hieronder:

Ruim 3 ton aan prijzengeld voor Bertens

Met het bereiken van de laatste acht is Bertens verzekerd van 281.000 pond aan prijzengeld, omgerekend ruim 327.000 euro. Als Bertens was uitgeschakeld was ze naar huis gegaan met 163.000 pond, bijna 190.000 euro.

LEES OOK De ups en downs van Kiki Bertens – ze had faalangst, dacht een jaar lang dat ze kanker had, maar is nu een complete tennisster

Bertens neemt het nu op tegen de Duitse Julia Görges, die als dertiende geplaatst is. Wint ze ook die partij, dan loopt haar beloning op tot 562.000 pond. Voor de winnares van het toernooi ligt 2,25 miljoen pond klaar.

Pliskova, oud-finalist van de US Open, is de tweede grote naam die Bertens uitschakelt. In de derde ronde was ze te sterk voor vijfvoudig Wimbledon-kampioene Venus Williams.

Door de uitschakeling van Pliskova zijn voor het eerst in het proftijdperk alle speelsters uit de top tien van de plaatsingslijst al voor de kwartfinale uit het grandslamtoernooi verdwenen.

Bertens is op dit moment de nummer 20 van de wereld. In 2016 wist ze de halve finale op Roland Garros te bereiken. Nu presteert ze ook uitstekend op gras, van origine niet haar favoriete ondergrond.

Overigens heeft Bertens in het dubbelspel ook de derde ronde bereikt met haar Zweedse partner Johanna Larsson. Die prestatie leverde het duo 29.000 pond op, omgerekend bijna 34.000 euro.

LEES OOK: Dit zijn de 30 best betaalde tennissers aller tijden

BEKIJK OOK: Zo worden tennisballen gemaakt – in 11 (!) stappen