Kiki Bertens heeft zich voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de vierde ronde van Wimbledon.

Ze klopte op Court 1 vijfvoudig kampioene Venus Williams, vorig jaar nog finaliste, na een lange partij in drie sets: 6-2 6-7 (5) 8-6.

Daarmee is de Wateringse verzekerd van 163.000 pond aan prijzengeld, omgerekend bijna 190.000 euro.

Als Bertens was uitgeschakeld was ze naar huis gegaan met 100.000 pond, bijna 117.000 euro. Door de winst op Williams pakt de 26-jarige speelster dus 73.000 euro extra.

De inmiddels 38 jaar oude Williams was vorig decennium met haar zus Serena een klasse apart op Wimbledon. Tussen 2000 en 2010 wonnen zij negen van de elf titels. Vorig jaar verloor Williams in de finale van de Spaanse Garbiñe Muguruza.

Bertens haalde in 2016 de derde ronde op Wimbledon. Alleen op Roland Garros kwam ze in 2014 (vierde ronde) en 2016 (halve finales) verder dan de derde ronde.

Lange partij voor Bertens

Bertens ging, nadat ze de eerste set redelijk eenvoudig naar zich toe had getrokken, bij 5-4 in de tweede set serveren voor de winst. Maar haar opslag werd gebroken door Williams, vorig jaar nog finaliste, die de stand via de tiebreak gelijk trok.

Bertens, geen groot liefhebber van de grote stadions en grastennis, verloor in de derde set meteen haar opslaggame. Heel even leek de speelster uit Wateringen, tegenwoordig inwoonster van Breda, van slag. Maar ze herstelde zich, brak terug in de vierde game waarna het in een bijzonder boeiend duel lang gelijk opging.

Bij 7-6 op de opslag van Williams kreeg Bertens dan eindelijk haar eerste matchpoint. Williams ontsnapte tweemaal, maar bij de derde kans maakte Bertens een einde aan de partij.

Vierde ronde tegen Pliskova

Bertens was eerder in maart in Miami al dicht bij een overwinning op Williams, maar liet toen drie wedstrijdpunten onbenut. Ze is na Brenda Schultz-McCarthy, die in 1996 de toen zestienjarige Venus versloeg, pas de tweede Nederlandse tennisster met een zege op een van de Williams-zussen in het enkelspel.

In de vierde ronde treft ze de als zevende geplaatste Tsjechische Karolina Pliskova. Zij versloeg in drie sets de Roemeense Mihaela Buzarnescu, 3-6 7-6 6-1.