Vliegrampen en terroristische aanslagen die elkaar in de voorbije maanden afwisselen, zorgen ervoor dat de toeristische sector nauwelijks kan herstellen. 

Normaal gesproken hebben luchtvaartmaatschappijen, boekingswebsites en reisbureaus niet lang last van een terroristische aanslag of vliegramp. Binnen twee weken klimmen de reserveringen weer op tot gebruikelijke hoogte.

De voorbije maanden is er iets anders aan de hand. Een serie aanslagen en vliegrampen die elkaar opvolgden, delen steeds een nieuwe klap uit als de vorige nog niet geïncasseerd is. In oktober stortte een toestel vol Russische toeristen op weg terug vanuit het Egyptische Sharm-el-Sheikh neer in de Sinaï-woestijn. Europese en Russische maatschappijen stopten daarop met vluchten op resortsteden omdat autorteiten wijze naar een aanslag door een ISIS-tak in Egypte.

‘Zekere verlichting in de vraag’

“We zien meer externe factoren die ons beïnvloeden dan ooit tevoren…”, zei CEO van easyJet Carolyn McCall eerder deze maand, schrijft de Wall Street Journal.  En dat was nog allemaal voordat EgyptAir vlucht 802 vorige week neerstortte in de Middellandse Zee. Ryanair ziet het tempo aan boekingen ook afnemen na de tragedie waarbij 66 mensen omkwamen. “Als mensen het gevoel hebben dat dit terrorisme-gerelateerd is, dan zullen we waarschijnlijk een zekere verlichting van de vraag zien”, zei financieel directeur Neil Sorahan.

Vooral de toeristische vliegmaatschappijen zullen nadeel ondervinden, is de verwachting. Bij de Thomas Cook Group stelde men de winstverwachting naar beneden bij omdat de zomerboekingen 5 procent lager zijn dan vorig jaar. Ook de Duitse concurrent geeft toe dat het een sterker jaar geweest zou worden als de vraag naar Turkse vakanties niet zo laag was geweest.

Amerikanen komen, maar kiezen anders

Er komen niettemin wel meer Amerikanen naar Europa: 9,3 procent meer dan vorig jaar. Ze ontwijken alleen de steden die recent toneel waren van een recente aanslag. Parijs noteert een minimaal plusje van 0,6 procent, terwijl Brussel en Istanbul de hardste klappen opvangen. De Belgische hoofdstad levert 30 procent in, de grootste stad van Turkije maar liefst 44 procent. In de tussentijd spenderen toeristen 7 procent meer nachten in Londen en 15 procent meer in Rome.

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl