Dat je je op de meeste cruiseschepen te buiten kan gaan aan enorme buffetten of kan zonnebaden aan het zwembad is bekend.

Maar er zijn ook exotischere tijdverdrijven aan boord van sommige drijvende dorpen.

Adrenalinejunkies kunnen bijvoorbeeld plaatsnemen achter het stuur van een kart, indoor skydiven of een glijbaan van tien verdiepingen naar beneden nemen.

Hier zijn 12 verrassende dingen die je op een cruiseschip kunt doen.


Botsauto’s

Foto: Botsauto's op een schip van Royal Caribbean. Bron: Glyn Kirk/AFP/Getty Images

Rederij Royal Caribbean was de eerste die op zijn The Anthem of the Seas botsauto's plaatste voor de passagiers in 2015.


Indoor skydiven

Foto: James D. Morgan/Getty Images

Dezelfde cruisemaatschappij Royal Caribbean heeft ook een schip met een wel heel apart vermaak: je kunt er ervaren hoe het is om een parachutesprong te maken, door middel van een verticale windtunnel dan toch. Sinds 2016 heeft de Ovation of the Seas de eerste simulator van zijn soort op een cruiseschip. Je moet vooraf reserveren, maar verder hoef je alleen bij te betalen als je richting China vaart.


Op 'de plank' staan

Foto: Ophidian/YouTube

Op sommige cruises kun je een klassieke piratenfilmscène naspelen. De Breakaway- en Breakaway Plus-schepen van NCL Norwegian Cruise Line hebben allemaal de zogeheten 'plank' die driemasters vroeger ook hadden om vijanden het water in te dwingen.

De smalle plank steekt ongeveer een 2,5 meter buiten het schip uit. Je hebt een fantastisch uitzicht en - belangrijk verschil met de piratenfilms - je zit gelukkig vastgesjord.


Escaperooms

Foto: Trev and Chels/YouTube

Wat populair is aan wal, vindt doorgaans ook z'n weg naar de grotere cruiseschepen. Escaperooms zijn zo'n gevalletje. Zowel Royal Caribbean en NCL hebben dergelijke puzzelkamers aan boord waarin de passagiers zelf hun weg naar de vrijheid moeten puzzelen.


Leren surfen

Foto: Joe Raedle/Getty Images

Op het bovendek van veel Royal Caribbean-schepen vind je een surfsimulator genaamd de Flowrider. Die maakt golven met behulp van sterke waterstralen. Wij moeten toegeven: toch een beetje ironisch als je op een golvenmakend schip zit.


Trapezes

Foto: Swing Adventures/YouTube

Jazeker, je kunt jezelf omscholen tot trapezeartiest als je meevaart met Royal Caribbean. Deze schepen hebben een zogehegen SeaPlex-activiteitencentrum en het gebruik van alle faciliteiten is inbegrepen in je cruiseprijs.


Kartbanen

Foto: Norwegian Cruise Line

Niet één, maar twee schepen van NCL Norwegian Cruise Line - Joy en Bliss - hebben op het bovenste dek een heuse kartbaan. Een sessie kost per persoon 15 dollar (circa 13,50 euro) en de karts halen snelheden tot 45 kilometer per uur.


The North Star-observatieplatform

The North Star. Foto: Dickson Lee/South China Morning Post via Getty Images

The North Star is een observatiecapsule aan boord van de Anthem of the Seas. Het gevaarte zit aan een lange arm die de capsule in totaal 92 meter boven zeeniveau tilt. Daarmee is de beweegbare toren de Guinness-wereldrecordhouder voor hoogste uitzichtpunt vanaf een cruiseschip.


SkyRide

Foto: INSIDER

Een soort kruising tussen een fiets en een zweefbaan: dat is SkyRide aan boord van de Carnival Vista. 45 meter boven het bovenste dek trap je je eigen SkyRide-gondel langs een baan van bijna 250 meter. Het is inbegrepen bij alle Carnival Vista-pakketten.


Planetarium

Foto: Mike Clarke/AFP/Getty Images

Deze is wel heel uniek, want slechts twee cruiseschepen ter wereld hebben een heus planetarium: de Queen Mary 2 (van Cunard Line) en de Orion (van Viking Ocean Cruise).


Enorme glijbanen

Foto: Loïc Venance/AFP/Getty Images

Tien verdiepingen hoog is-ie, geen wonder dus dat deze glijbaan aan boord van Symphony of the Seas een naam heeft gekregen: The Ultimate Abyss, oftewel De Ultieme Afgrond. Als je naar beneden zoeft, ervaar je gemiddeld 1,5 g-kracht op je lichaam.

Overigens is deze 'afgrond' geen waterglijbaan, maar ook daar heeft rederij Royal Caribbean aan gedacht. Die heet dan weer The Blaster en is een waterglijbaan van maar liefst 250 meter waar je met rubberbootjes vanaf roetsjt.


Zipline

Foto: Jorge Guerrero/AFP/Getty Images

Datzelfde over-the-top cruiseschip heeft ook een zipline die tussen twee uiteindes van de binnenplaats gespannen is.

LEES OOK: 14 angstaanjagende feiten waardoor je nooit meer aan boord wil gaan van een cruiseschip