Eten bestellen bij een maaltijdbezorger of kant-en-klaarmaaltijden nuttigen gebeurt steeds vaker. Dat komt vooral doordat Nederlanders minder vaak zelf willen koken.

In 2021 had de helft van alle Nederlanders minstens één keer per week geen zin om te koken. Drie jaar geleden was dat 35 procent, blijkt uit onderzoek onder zesduizend mensen uitgevoerd door het FoodService Instituut Nederland (FSIN).

Het aantal opties waaruit je als consument kunt kiezen om makkelijker een maaltijd op tafel te zetten, is de afgelopen jaren fors gegroeid. Je kunt eten van restaurants laten bezorgen door maaltijdbezorgers zoals Thuisbezorgd of Uber Eats. Wil je wel zelf koken maar toch kiezen voor gemak, dan zijn er meerdere foodboxes zoals HelloFresh om uit te kiezen.

Tot slot zijn er makers van bevroren kant-en-klaarmaaltijden die je in een magnetron of een stoomoven voorbereidt, zoals MealHero. Voor dat soort maaltijden kun je overigens ook bij de supermarkt terecht.

Lees ook: Zo wil Mealhero uit België zich onderscheiden van andere maaltijdboxen: gezonde diepvriesmaaltijd uit slimme stoomoven in maximaal 35 minuten

Een van de nieuwere aanbieders van bevroren kant-en-klaarmaaltijden is Every, dat is opgericht in 2020. Every bereidt vegan maaltijden met veel groenten. Je kunt kiezen uit een menu van 53 verschillende gerechten, waaronder ook soepen, ginger shots, ontbijt en desserts. Je moet minimaal zes producten uitkiezen om te kunnen bestellen op de website.

Als we kijken naar de prijs dan is Every relatief duur. Laten we voorop stellen dat zelf koken veruit de goedkoopste optie is. Zo kost een warme maaltijd voor een man tussen 14 en 50 jaar oud gemiddeld 2,43 euro, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferd. Maar daarmee heb je niet het gemak van een maaltijdbox.

In vergelijking met andere opties om sneller eten op tafel te zetten, komt Every als duurste uit de bus. Gemiddeld kost een maaltijd bij Every 8,50 euro en daar komen nog 6 euro verzendkosten bij. Deze komen te vervallen als je meer producten bestelt. Bij HelloFresh ben je gemiddeld 7,33 euro kwijt voor een pakket met ingrediënten om zelf snel een maaltijd te bereiden, blijkt uit gegevens verzameld door foodboxvergelijker maaltijdbox.org.

Hoe duur is Every in vergelijking met andere opties?

Kijken we naar aanbieders die net als Every bevroren kant-en-klaarmaaltijden bieden, dan is MealHero waar een maaltijd gemiddeld 7,08 euro kost, goedkoper. Mogelijk zijn vegan ingrediënten, zoals vleesvervangers, duurder. Maar Every is ook duurder dan de Vegan Box die gemiddeld 6,30 euro kost, al is dit een aanbieder zoals HelloFresh: je krijgt recepten en ingrediënten in de benodigde hoeveelheid om zelf een maaltijd bereiden.

Een verschil is ook dat je bij de Vegan Box niet kan kiezen wat je krijgt. Je krijgt gewoon drie maaltijden toegestuurd en moet eten wat de pot schaft. De bredere keuze bij Every is dus een onderscheidend pluspunt. Daarnaast betaal je waarschijnlijk meer voor het gemak om niet te koken.

Kortom: Every is dus vrij duur, maar is ook volledig kant-en-klaar en vegan. Daarnaast is er ruime keuze. Business Insider wilde weten of tegenover de hogere prijs ook een hoge kwaliteit staat. We probeerden Every een week uit en hielden een dagboek bij. Lees hieronder wat we van de maaltijden vonden.


Dag 1: Vriezer vol kant-en-klaarmaaltijden

Ik heb mijn bestelling van Every binnen. Het zijn zes warme maaltijden: één ontbijt, één soep en één dessert. Mijn vriezer kan zo'n groot aantal doosjes maar net aan. Hij is tot de nok toe gevuld.

bron: Alina Borovitskaya
bron: Alina Borovitskaya

Het wordt tijd voor mijn eerste Every-maaltijd. Ik heb geen brood in huis en kan dus geen broodjes maken voor de lunch. Mijn keuze valt op de Green Dal. Dit is een linzenstoofpotje met kokosmelk, pastinaak, boerenkool en zoete aardappel.

Je kunt de maaltijden van Every op twee manieren voorbereiden: in de magnetron of in een pan, waarbij de pan aanbevolen wordt. Ik ben lui en kies voor de magnetron. Binnen 8 minuten is mijn maaltijd klaar. Het ziet er zo uit:

bron: Alina Borovitskaya
bron: Alina Borovitskaya

Het gerecht zit vol groente, wat me aanspreekt, en het is verrassend vullend. Ik krijg de maaltijd die 530 kcal bevat, niet helemaal op. De textuur van de groenten is wel anders dan wanneer je verse groenten tot een dal zou koken, het is duidelijk dat het uit de diepvries komt. Het kokossausje is een lekkere toevoeging.


Dag 2: Italiaans voor 2, gnocchi en risotto

Vandaag besluiten mijn man en ik om allebei een maaltijd van Every te nemen als avondeten. Hij kiest voor de gnocchi en ik voor de risotto. We houden van deze twee Italiaanse klassiekers en zijn benieuwd hoe de varianten van Every smaken.

Inmiddels is mij een probleem opgevallen bij het opwarmen van de Every-maaltijden in de magnetron. Er blijft best veel water over als het gerecht uit de magnetron komt, waardoor het geheel min of meer zwemt in een plas. Ik ga de volgende maaltijd in een pan opwarmen.

Het eten ziet er als volgt uit:

bron: Alina Borovitskaya
bron: Alina Borovitskaya

De maaltijden smaken prima, maar zijn naar mijn mening een beetje te creatief ingestoken. Zo zit er geen rijst in mijn risotto, maar spelt. En het gerecht zit vol sperziebonen, een combinatie die je niet vaak tegenkomt. Verder is de kwaliteit van de groenten dit keer wel opvallend goed, ze zijn knapperig en lijken niet bevroren te zijn geweest.

Ik heb moeite om mijn bord op te krijgen, de groenten zijn vullend en daarnaast vind ik de smaak toch niet heel lekker. Ik eet mijn bord voor de helft leeg en gooi de rest weg. Mijn man heeft wel alles op gekregen. Ik ben stiekem jaloers op zijn gnocchi-maaltijd, want die smaakte beter dan de mijne.


Dag 3: Lievelingseten, spaghetti bolognese

Het is tijd om de maaltijd uit te proberen waarnaar ik heb uitgekeken, omdat het mijn lievelingseten is: spaghetti bolognese. Ik gooi het gerecht dit keer in de pan en dat komt de textuur ten goede. Er zit geen overtollig water bij zoals bij de bereiding in de magnetron.

De spaghetti op mijn bord ziet er veelbelovend uit:

bron: Alina Borovitskaya
bron: Alina Borovitskaya

In de maaltijd is het vlees vervangen door linzen en het gerecht bevat veel groenten, zoals aubergine, wortel en pastinaak. Daarmee is het in mijn optiek ver verwijderd van een echte pasta bolognese. Ik mis vlees en kaas, maar snap dat die niet in een vegan variant van de pasta horen. Toch heb ik in het verleden een pasta bolognese met de vleesvervanger Quorn gehad, en die smaakte lekkerder.


Dag 4: Eigen tomatensaus over de 'Peas & Love'

Vandaag kies ik ervoor om een Every-maaltijd tijdens de lunch te eten, omdat het voedzaam is en makkelijk om te bereiden. Ik kies het gerecht 'Peas & Love', dat uit erwten, basilicum en broccoli bestaat.

bron: Alina Borovitskaya
bron: Alina Borovitskaya

Ondanks de pesto-achtige saus die best lekker is, is de maaltijd een beetje flauw. Om dit probleem op te lossen gooi ik er een tomatensaus overheen die goed bij de pasta past. Hoewel ik blij ben met wederom een bord vol groenten, zie ik er tegenop om zoveel broccoli op te eten.

Na de lunch trakteer ik mezelf op een toetje van Every: een hazelnootreep omhuld in chocolade. Het dessert smaakt inderdaad naar hazelnoten en havermout, de twee belangrijkste ingrediënten.


Dag 5: Tikka Masala met plantaardige kipstukjes

Als avondeten staat de de Indiase klassieker Tikka Masala van Every op het menu. Dit is de enige maaltijd waarin plantaardige kipstukjes, gemaakt van erwteneiwit, in zitten.

bron: Alina Borovitskaya
bron: Alina Borovitskaya

Het gerecht zit vol paprika, tomaatjes, sla en rijst. Ook zijn er lekker veel stukjes plantaardige kip, die prima smaken. Het eten is lekker en ik vind dit een van de betere maaltijden tot nu toe. Ik denk dat het komt doordat er veel ingrediënten in zitten die voor een complexere smaak zorgen, zoals chilipepers en kurkuma.


Dag 6: Soep als hoofdgerecht

Naast gewone maaltijden kun je bij Every ook soep bestellen. Het doosje weegt evenveel als een gewone maaltijd, waarmee je de soep ook als hoofdgerecht tijdens het diner kan eten. Dat heb ik ook gedaan met Hot Coconut, die vol zit met champignons, wortel en pak choi.

bron: Alina Borovitskaya
bron: Alina Borovitskaya

De soep heeft een fijne textuur en je merkt niet dat deze bevroren is geweest. Ik neem er wel een stukje brood bij want er zitten verder geen koolhydraten in.


Ons oordeel na een week Every

De maaltijden van Every zijn uitsluitend vegan, maar toch best gevarieerd. Ze zijn makkelijk en snel te bereiden, maar de snelste bereiding in de magnetron is niet aan te raden. Tenzij je van zwemmend eten houdt. Daarmee duurt de bereiding iets langer (10 in plaats van 8 minuten) en je moet een pan afwassen.

Verder krijg je met een Every-maaltijd voldoende groenten binnen, maar je moet wel van de creatieve keuzes houden die zijn gemaakt. Wat ons betreft kwamen die de smaak niet altijd ten goede. Daarnaast is Every vergeleken met foodboxes en kant-en-klaarmaaltijden in bijvoorbeeld de supermarkt, relatief duur.

Lees meer over eten en drinken: