Jorge Zorreguieta, de vader van Maxima, is overleden: hij werd nooit veroordeeld om zijn rol in het Videla-regime

Jorge Zorreguieta overleden maxima

Foto: ANP

Jorge Zorreguieta is dinsdag (lokale tijd) op 89-jarige leeftijd in de kliniek Fundaleu in Buenos Aires overleden. Dat hebben koningin Máxima en koning Willem-Alexander via een persoonlijke verklaring ‘met groot verdriet’ officieel bekendgemaakt. De vader van Máxima leed al lange tijd aan een vorm van non-Hodgkin lymfoom, aldus de mededeling die de Rijksvoorlichtingsdienst in de nacht van dinsdag op woensdag verspreidde.

Het koningspaar zal met de drie dochters de besloten begrafenis bijwonen. Media is gevraagd hun privacy te respecteren. Koningin Máxima was sinds het weekeinde aan de zijde van haar vader.

Jorge Zorreguieta stond in Nederland niet zo zeer bekend als de vader van koningin Máxima, maar vooral vanwege zijn verleden. Hij was in Argentinië onderminister van Landbouw tijdens de bloedige militaire dictatuur van generaal Jorge Videla. Dat Zorreguieta in die tijd in de regering zat, legde van meet af aan een grote politieke lading op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

Jorge Horacio Zorreguieta (18 januari 1928) kwam uit een van oorsprong Spaans-Baskische familie. Met zijn eerste vrouw, filosofe Marta López Gil, kreeg hij drie kinderen. Later trouwde hij met de zestien jaar jongere María del Carmen Cerruti, met wie hij vier kinderen kreeg. Máxima (1971) is de oudste.

Na de staatsgreep van Videla in 1976 werd Zorreguieta onderminister van Landbouw. De militairen bleven aan de macht tot 1983. Zorreguieta trad in 1981 uit de regering, maar bleef tot op hoge leeftijd in tal van functies actief en invloedrijk in de voor Argentinië zo belangrijke landbouwwereld.

Jaren van lood

Na het einde van het militaire bewind werden de kopstukken van het Videla-regime vervolgd voor het schenden van de mensenrechten. Zorreguieta bleef buiten schot, mede omdat hij slechts werd gezien als technocraat. Ook pogingen vanuit Nederland hem vervolgd te krijgen mislukten. Zelf ontkende Zorreguieta op de hoogte te zijn geweest van de misstanden van het Videla-regime.

Zorreguieta heeft zich verder nooit meer geuit over de 'jaren van lood', zoals de jaren van dictatuur in Argentinië heten. Hij was trots op zijn dochter, zo zei hij wel, en verder bewaarde hij het stilzwijgen.

In 1999 kwam hij in Nederland in beeld, toen bekend werd dat zijn dochter Máxima een relatie had met Willem-Alexander. De commotie nam toe door uitspraken van de prins tijdens een bezoek aan New York. Hij drong bij journalisten aan op beter bronnenonderzoek inzake de gebeurtenissen. Hij verwees naar een brief in de Argentijnse krant La Nación, die later van Videla bleek te zijn. "Een beetje dom", zei Máxima daar over.

Politiek Den Haag was het er over eens dat de aanwezigheid van Zorreguieta niet gewenst was bij een eventueel huwelijk van de kroonprins. Er was enige overredingskracht van onder andere minister van Staat Max van der Stoel en stuurmanskunst van toenmalige premier Wim Kok nodig om Zorreguieta te doen besluiten om weg te blijven bij het huwelijk in februari 2002. Ook daarna was hij niet welkom bij officiële gelegenheden, zoals de inhuldiging van Willem-Alexander. Voor familie-aangelegenheden was hij wel regelmatig in Nederland. Máxima en het koninklijk gezin brachten ook om het jaar de kerstdagen door bij de Zorreguieta's in Argentinië.

Jorge Zorreguieta was al enkele jaren ernstig ziek. In november 2014 werd hij in dezelfde kliniek Fundaleu, die gespecialiseerd is in de behandeling van leukemie, opgenomen. Toen al werd voor zijn leven gevreesd en brachten media zelfs het bericht dat hij was overleden. Zorreguieta herstelde echter en was dit voorjaar zelfs in Nederland voor de viering van de vijftigste verjaardag van zijn schoonzoon koning Willem-Alexander.

  • rijkdom Nederland EU economie bruto binnenlands product per inwoner

    Nederland per inwoner op 3 na rijkste land van Europese Unie – bij individuele bestedingen zit Oostenrijk iets hoger

    Het nationaal inkomen per inwoner in Nederland is gemiddeld 58.000 euro, waarmee Nederland de vie

  • Saudi-Arabië leurt met futuristische stad Neom in China – daar lijken investeerders nog niet warm te lopen voor het megaproject van $500 miljard

    Saudi-Arabië heeft het megaproject Neom gepresenteerd bij een roadshow om investeerders te vinden

  • Grootste cruiseschip ter wereld. Icon of the Seas

    Ik reisde mee met het grootste cruiseschip ter wereld: deze 8 dingen vond ik leukst op The Icon of the Seas

    Onder de topattracties onder meer de spannende hindernisroute Crown’s Edge, maar ook rustge

  • hypotheek hypotheekrente 10 jaar vast

    Heb je de hypotheekrente voor 10 jaar vastgezet? Bekijk de grafiek die toont of jouw rente historisch hoog of laag is

    De gemiddelde hypotheekrente voor de populairste hypotheek van 10 jaar vast met NHG-verzekering,

  • euro ecb staatsschuld eurozone rente

    Dit zijn de 3 eurolanden met de hoogste staatsschuld, afgezet tegen de omvang van de economie

    Eind vorig jaar lag de staatsschuld in de eurozone gemiddeld op bijna 90 procent van de omvang va

  • Zakelijke leaseauto’s in trek: werkgevers bieden sneller auto van de zaak in jacht op talent

    De VNA schrijft de toename toe aan de krappe arbeidsmarkt. De leaseauto wordt vooral als lekkerma

  • Sportiviteit in een kleine, elektrische SUV: kan dat? Zo rijdt de BMW iX2

    We reden een week met de BMW iX2 Xdrive30 om uit te vinden of hij net zo sportief stuurt als hij

  • Ukraine pulled its Abrams tanks from the front due to Russian drone tactics, US officials say

    A US-provided Abrams tank during a training exercise in Poland, on April 12, 2023.Artur Widak/Get

  • CEO’s proberen beleggers gerust te stellen over het rendement van investeringen in AI: een beetje geduld nog

    Er zijn weinig bedrijven die iets van rendement op AI zien. CEO’s laten nu aan beleggers we

  • Zonnepanelen in een buurt in Amersfoort

    Terugverdientijd zonnepanelen 10 jaar in plaats van 4 jaar door extra kosten, volgens vergelijkingssite

    Mede door de extra kosten en hogere tarieven die energieleveranciers rekenen, is de terugverdient