De voormalig CEO van IT-bedrijf Infotheek, Jordy Kool, stortte zich afgelopen paar jaar volledig op investeren.

Business Insider sprak met hem over hoe hij zijn keuzes maakt en over zijn 15 bedrijven, die grofweg in 3 branches zitten.

Kool handelt bij voorkeur op basis van vertrouwen en zoekt daar soms extremen op door helemaal geen afspraken vast te leggen.

Hij stapt ook zomaar uit een bedrijf als het management niet openstaat voor pittige inhoudelijke discussies.

Jordy Kool heeft op zijn 46ste een duizelingwekkend curriculum vitae waarvan menig succesvol zakenman groen zou zien van jaloezie.

Tussen 2009 en 2017 was hij topbestuurder en later succesvol CEO van IT-bedrijf Infotheek. Hij gaf leiding aan ruim 900 fte’s en liet in de periode de omzet van 55 miljoen euro tot 850 miljoen euro aandikken.

Lees meer: Wij gingen langs bij Infotheek, de grootste refurbisher van iPhones en computers in Europa

Daarvoor bekleedde hij vele hoogstaande functies in de IT, telecom- en mediabranche. Naast dat werk is Kool al sinds zijn 25ste aan het ondernemen en investeren in startups.

Samen met zijn vrouw opende hij een goudsmederij waar op maat exclusieve trouwsieraden werden gemaakt. Met zijn schoonmoeder deed hij aan koop en verhuur van chalets in Zwitserland.

En het komt misschien als een verrassing, maar Kool is ook een ex-marinier. Tussen 1993 en 1995 volgde hij een traineeship bij de Koninklijke Marine. Die ervaring wist hij ook om te zetten naar een kans om te ondernemen. Hij hielp een jaargenoot bij Defensie een bedrijf op te richten dat veiligheidsdiensten leverde.

Succes komt echter zelden zonder hard werken. In de periode bij Infotheek vond Kool het normaal om weken van 80 tot 100 uur te draaien. Op een gegeven moment had dat een weerslag op zijn gezondheid.

Kool zag dat als een signaal om het roer om te gooien. Hij nam afscheid van zijn de leiderschapsrol bij Infotheek en besloot een andere weg in te slaan.

Hij ontpopte zich in 2018 als een durfkapitaalinvesteerder. Via zijn eigen investeringsvehikel steekt hij actief geld in veelbelovende bedrijven in ruil voor aandelen.

Recent vergrootte hij zijn belang in Urban Gym Group, waaronder fitnessketens Trainmore, Clubsportive en High Studios vallen. Ook stak hij onlangs geld in het nieuwe IT-bedrijf FreshMinds, dat inspeelt op het tekort aan IT-professionals.

Lees ook: Tekenbonus, Tesla of een e-bike van de zaak: werkgevers trekken alles uit de kast in de strijd om IT-talent

Business Insider sprak met Kool over hoe hij als investeerder opereert en zijn portefeuille die momenteel tientallen bedrijven omvat. Ook deelde hij de geheimen over hoe hij ondernemingen selecteert.

In hoeveel bedrijven investeer je momenteel?

Kool: "Als ik ga tellen kom ik uit op zo'n vijftien verschillende bedrijven. Daarnaast zit ik in de toezichtraad van een ziekenhuis, ben ik commissaris bij Infotheek en adviseer ik een drietal bedrijven in Denemarken, Frankrijk en België."

Heb je tijd voor al die bedrijven?

"Ik ben redelijk efficiënt, daardoor kan ik dit allemaal doen. Daarnaast heb ik mensen bij mijn investeringsvehikel, Iron Asset Management, die voor mij werken. Ook ben ik mede-eigenaar van firma We Support, die mijn bedrijven ondersteunt met bijvoorbeeld juridische of financiële zaken."

"Maar vijftien bedrijven is heel veel. Misschien te veel. Het is in de loop der tijd zo gegroeid. Ik ben niet bij alles diep inhoudelijk betrokken, alhoewel dat eigenlijk mijn voorkeur heeft."

"Als de optie er is om uit te stappen, ga ik dat doen. Dat is recent twee keer gebeurd. En ik laat dat besluit dan niet te veel van het geld afhangen. Als ik er 1 euro in heb gestopt is anderhalve euro ook prima."

"Idealiter zit ik op termijn in vier, vijf, zes grote investeringen. Dan kan ik meer uitgeven en meer impact hebben."

In welke branches zitten de ondernemingen?

"Ik heb sinds kort drie focusgebieden. De eerste is IT, telecom en media. De tweede is sport en gezondheid en het derde focusgebied is wat ik human capital noem. Daarvoor was mijn investeringsportefeuille nog diverser."

"In IT, telecom en media heb ik gewerkt. Dat is eigenlijk dus mijn achtergrond. Fitness en wellness is ook een wereld waaruit ik kom. Ooit was ik assistent van de eigenaar van een sportschool. Nu heb ik een grote investering in fitnessketens, een investering in een voetbalclub en ik adviseer en investeer in digitale toepassingen voor fitness en gezondheid, onder andere in de VS."

"Human capital heeft alles te maken met mensen. Zo investeer ik in detachering, recruitment, persoonlijke ontwikkeling en gamificatie. Ik zit nu bijvoorbeeld in een onderneming die trainingen met spelelementen verzorgt voor personeel bij grote bedrijven."

In welke groeifase zitten de ondernemingen (startup/scale-up)?

"Ik richt me meer en meer op middelgrote bedrijven, waar de winst voor belasting minimaal 1 miljoen euro bedraagt. Ook moet het managementteam niet te klein zijn, zo’n vijf man, en al wat ervaring hebben."

"Ik investeer liever niet rechtstreeks in startups. Als ik dat wel doe, dan gaat dat indirect via een bestaande investering. Met een startup heb je andere problemen. Zo kunnen de oprichters onderling opeens ruzie krijgen en haakt één af om privéredenen of blijken ze te veel eigenwijsheden te hebben waardoor ze het lastig vinden om te leren. Daarnaast zijn veel startups goed in één ding en niet in de breedte."

[activecampaign form=30]

Zijn je ondernemingen allemaal gevestigd in Nederland?

"Ik investeer ook in het buitenland. Zo ben ik aandeelhouder bij een Aziatisch bedrijf, Think Codex. De oprichter ben ik tegen het lijf gelopen bij een cursus van IMD Business School. Ik heb hem toen aangespoord om voor zichzelf te beginnen en verschafte kapitaal."

"Dat was vrij uniek voor mij. Hij woont aan de andere kant van de wereld. Ik kan niet even bij hem langs fietsen om te checken hoe het met hem is. Hij had met mijn investering weg kunnen rennen en daar jaren van kunnen leven. Maar tot nu toe is hij alles nagekomen."

"Veel van mijn bedrijven hebben ook al de stap naar het buitenland gemaakt of zijn ermee bezig. Dat is een belangrijke manier om te groeien."

Hoe kies je je bedrijven uit?

"Het begint bij het bedrijfsmodel: is het schaalbaar? Vervolgens beoordeel ik de neerwaartse risico's. Daarbij vraag ik me af of het managementteam in staat is klappen op te vangen."

"En dan komt een heel belangrijk punt. Ik vraag me altijd af of ik waarde kan toevoegen. Als het antwoord ‘nee’ is, dan ga ik het niet doen. Ik wil niet alleen het geld inbrengen."

"Zo ben ik recentelijk met lagere verdiensten uit een investering gestapt, omdat ik daar geen toegevoegde waarde had. De eigenaar wilde mij graag erbij houden, maar ik zei 'luister, ik vind dit niet leuk' en heb afscheid genomen."

"Verder moeten nieuwe investeringen in een van mijn drie focusgebieden vallen en moet er een groei-element in zitten. Ze moeten zelf hun omzet willen én kunnen verdubbelen of verdrievoudigen."

Wat is je visie voor de toekomst voor de drie focusgebieden?

"Fitness en wellness groeit snel, veel verandert in die branche. Sporten moet straks op verschillende locaties kunnen, dus ook buiten of thuis. Verder wordt persoonlijke begeleiding steeds belangrijker; mensen hebben structuur en discipline nodig om hun fitnessdoelen te bereiken. Dat is nu nog voor velen te duur, maar in de toekomst kan dit online via een betaalbaar model. Verder is sporten niet alles, voeding en mindset krijgen steeds meer aandacht."

"In de telecom en IT zie ik dat veel bedrijven focussen op het ontwikkelen van software. Hardware is minder relevant geworden. Ik denk dat voor een aantal toepassingen het niet alleen om het platform gaat, maar juist ook over de apparatuur. Als ik straks mijn gezondheid thuis wil kunnen meten, moet het toestel optimaal werken."

"Bij human capital verandert digitalisering ook veel. Er is bijvoorbeeld al software beschikbaar die ons interview in de gaten kan houden. Als ik iets zeg maar het niet meen, wordt dat vastgelegd. Mijn bedrijven kunnen op dat vlak nog enkele stappen zetten. Andere spelers zijn daarmee al veel verder."

Wat zijn drie criteria die voor jou cruciaal zijn om in een bedrijf te investeren?

"Als het management niet uitgedaagd wil worden, ga ik niet investeren. Je moet openstaan voor discussie en bereid zijn om te leren."

"Als tijdens het proces blijkt dat mensen niet willen leren, ga ik eruit. Of als ik te horen krijg: 'Ik ben de grote aandeelhouder, ik bepaal het'."

"Recent nam ik afscheid van een investering, omdat men tegen mij zei: 'Ik wil professionaliseren, stappen zetten'. Maar toen het tot de inhoudelijke discussie kwam, vond hij het te pittig. Wil je niet leren, dan moet je niet bij mij het kapitaal ophalen."

"Verder investeer ik alleen als er wederzijds vertrouwen is. Eén keer heb ik zelfs helemaal niets vastgelegd. Dat heb ik een keer meegemaakt in voormalig Joegoslavië. Mijn financiële partners in Nederland vroegen aan mij of ik dat wel vertrouw. Maar die personen kwamen allemaal hun woorden na, zonder papiertjes. Dat vind ik zijn charme hebben. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten, zeg ik dan."

"Een andere vereiste is dat wij het eens zijn over de strategie. Als onze visie voor de toekomst niet matcht, dan stap ik niet in. Recent was ik bezig een aantal fitnessclubs te kopen. Wij hadden drie gesprekken met de oprichter, maar hij kwam elke keer met een andere strategie. Dat was voor mij een signaal om het niet te doen."

Hoe spreid je de risico’s in de directe participaties?

"Ik zit in drie verschillende branches en ik heb veel investeringen. Verder ben ik altijd zelf en is mijn eigen investeringsteam heel betrokken. Daarnaast investeer ik in volwassen bedrijven die financieel tegen een stootje kunnen."

Werk je met een minimaal bedrag voor een investering?

"Bij directe investeringen ligt mijn ondergrens nu bij 1 miljoen euro. In het verleden deed ik nog wel kleinere investeringen, van 50.000 euro tot 100.000 euro, maar die tijd is voorbij. Een aantal van die kleinere investeringen zit ik nog in."

"Een uitzondering hierin is de fitnessbranche. Daar sta ik wel open voor kleinere investeringen, omdat ik daarbij zelf niet betrokken hoef te zijn. Dan regelt mijn holding dat, waar fitnessketens onder vallen."

"Verder heb ik ook indirecte investeringen. Ik investeer in tien kleine startups via durfkapitaalfondsen. Ik leer er veel van, volg nieuwe trends en help de bedrijven als de gelegenheid er is."

Kijk je meteen al naar een exitstrategie?

"Begin altijd met een einde in zicht, zoals Stephen Covey dat mooi heeft gezegd. Ja, ik heb altijd een exitstrategie in mijn achterhoofd."

"Ik verwacht dat ook van de oprichters. Als je iets bouwt, moet je weten wat je bouwt en wat je over drie tot vijf jaar wilt bereiken. Wil je je bedrijf dan aan een concurrent of aan een participatiemaatschappij verkopen? Of bouw je iets zodat je op een boot kan zitten terwijl andere mensen je bedrijf runnen?"

"Ik vind het leuk om een bedrijf te laten groeien totdat het op zichzelf duurzaam staat, al is dit misschien niet het meest ideale scenario voor een investeerder. Natuurlijk moet er voor mij ook iets tegenover staan, zoals een dividend."

Neem je altijd een meerderheidsbelang zodat je controle hebt, of ook minderheidsbelang?

"In het gros van bedrijven waar ik nu in zit, heb ik een minderheidsbelang. Maar ik zorg er altijd voor dat ik veto's heb op belangrijke zaken: Verkopen we het pand? Passen we de begroting aan? Komt er een nieuwe aandeelhouder bij? Je kan met een belang van 25 procent bij wijze van spreken wel vijftien veto's hebben."

"Maar ik merk dat het in sommige gevallen toch handig is om een procentuele meerderheid te hebben. Met een veto kun je bijvoorbeeld zelden een exit forceren. Dat kan tegenvallen. Stel er komt een koper voorbij en ik vind dat het een goed moment is om te verkopen, dan ben ik afhankelijk van de andere aandeelhouders. Als zij het er niet mee eens zijn, dan zit je vast aan je minderheidsbelang."

"In het verleden heb ik dat altijd geaccepteerd. Maar als de bedragen en de belangen groter worden, is het ook logisch dat je over dit onderwerp een discussie hebt."

Lees meer over investeren: