• Hij was een van de beste basketballers ooit. Toch zei Kobe Bryant in 2016 dat hij graag als investeerder herinnerd wil worden.
  • Bryant, die zondag verongelukte op 41-jarige leeftijd, was mede-oprichter van durfkapitaalfonds Bryant Stibel in 2013. Hij stak geld in tech- en mediabedrijven, aldus USA Today.
  • “Als je echt iets op wilt bouwen dat generaties lang standhoudt, dan zul je de volgende generatie moeten inspireren, nietwaar”, zei Bryant in 2016 tegen CNBC.

Basketbalicoon Kobe Bryant, die op 26 januari overleed bij een helikoptercrash, wilde herinnerd worden om zijn investeringen en niet zijn twintigjarige carrière bij de Los Angeles Lakers, zei hij in 2016. Bryant lanceerde dat jaar een durfinvesteringsfonds van 100 miljoen dollar samen met ondernemer en belegger Jeff Stibel.

In een gesprek met CNBC vertelde de basketballegende wat zijn plannen waren op investeringsgebied. Op de vraag van interviewer Carl Quintanilla over wat zijn nalatenschap zal zijn over twintig jaar, investeren of basketbal, aarzelde Bryant geen moment: “investeren.” Volgens hem is dat veel belangrijker, omdat de impact groter is.

“Bij basketbal ligt de focus altijd op winnen. Kampioenschappen winnen. Dat komt en dat gaat. Een ander team wint nog een kampioenschap, een andere speler wint nog eens de prijs voor meest waardevolle speler”, aldus Bryant. “Als je echt iets op wilt bouwen dat generaties lang standhoudt, dan zul je de volgende generatie moeten inspireren, nietwaar? Zij bouwen iets fantastisch. En die generatie inspireert weer de volgende. Dan laat je iets achter met eeuwige waarde. En dat is het mooiste dat er is.”

Bryant won vijf kampioenschappen met de LA Lakers. Hij staat vierde op de lijst met topscorers aller tijden in de NBA. Zaterdagnacht werd hij daarop gepasseerd door een andere grootheid, LeBron James. In december 2019 werd Bryant genomineerd voor de NBA Hall of Fame.

Na zijn basketballoopbaan werd Bryant onder meer bijgestaan door Nike-topman Mark Parker, die hem voorzag van advies op het gebied van financiën en investeren. Ook Oprah Winfrey en Apple-baas Tim Cook waren een belangrijke inspiratiebron voor de beroemde atleet.

“We moeten continu blijven leren”, aldus Bryant in 2016. “Daarom is ons mantra waardegroei. Om te groeien, moet je constant blijven leren, constant jezelf verbeteren. Dat is de sleutel. Dat maakt het leven leuk, denk ik.”

De lessen van het basketbalveld nam hij mee in zijn nieuwe carrière, zei hij in een interview met USA Today in september 2019. “Gedurende de wedstrijd zie je vaak een gat in de verdediging of iets anders waar je gebruik van kunt maken”, zei Bryant. “Als je meteen vol op de aanval gaat, overspeel je je hand. Teamsporten zijn een goede manier om anderen te leren vertrouwen.”

Lees ook op Business Insider

Lees meer over Kobe Bryant in het Engels: