Joe Biden, de Democratische uitdager van president Trump bij de verkiezingen van november, is druk bezig om te bepalen wie zijn running mate wordt.

Op het lijstje van mogelijke kandidaten voor vicepresident bij de Democraten staan vier zwarte vrouwen: Kamala Harris, Susan Rice, Val Demmings en Keisha Lance Bottoms, volgens The Washington Post.

Ook senator Elizabeth Warren en gouverneur Michelle Lujan Grisham worden genoemd.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft het lijstje met mogelijke ‘running mates’ verder teruggebracht. Meerdere zwarte vrouwen maken kans, zeggen bronnen rond het campagneteam tegen The Washington Post.

Op de lijst zouden de namen prijken van de Californische senator Kamala Harris, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur Susan Rice, Congreslid uit Florida Val Demmings en de burgemeester van Atlanta Keisha Lance Bottoms.

Bottoms is momenteel landelijk is het nieuws, nadat afgelopen vrijdag een witte agent een zwarte man had doodgeschoten. Dat leidde tot een nieuwe golf aan antiracismedemonstraties.

Alle vier de vrouwen zijn Afro-Amerikaans.

Lees ook op Business Insider

Ook senator Elizabeth Warren zou op de lijst staan. De 70-jarige politica was lang in de race voor de Democratische nominatie. Verder is Michelle Lujan Grisham, gouverneur van de staat New Mexico, een mogelijke kandidaat.

Persbureau The Associated Press bevestigt dat de namen die The Washington Post noemt allen topkandidaten zijn voor het vicepresidentschap.

Joe Biden staat voor in de peilingen

Biden staat er goed voor in de landelijke peilingen. Hij heeft een solide voorsprong op president Donald Trump. Diens populariteit is de laatste tijd flink gedaald door zijn gebrekkige optreden rond de corona-uitbraak en de antiracismeprotesten na de dood van George Floyd.

Trump wilde het Amerikaanse leger op de demonstranten afsturen. Biden stelt zich een stuk gematigder op. Hij sympathiseert met de doelstellingen van de demonstranten en heeft beloofd hervormingen door te voeren bij de politie als hij wordt verkozen in het Witte Huis.

Zijn keuze voor running mate is cruciaal om de Democratische kiezers te verenigen. De partij is verdeeld in een progressieve vleugel en een deel dat liever een centrumkoers ziet.

Biden, die onder Barack Obama diende als vicepresident, heeft in het verleden aangegeven een vrouw te zullen kiezen als running mate.

De kansen van senator Amy Klobuchar van Minnesota zijn de afgelopen weken geslonken. Critici verwijten haar dat ze in haar tijd als openbaar aanklager in Minneapolis, de stad waar George Floyd werd vermoord, te weinig deed aan grensoverschrijdend gedrag van agenten.

Bronnen rondom Bidens campagneteam zeggen tegen persbureau AP dat de definitieve beslissing nog niet is genomen. Andere kandidaten kunnen nog in beeld komen als potentiële running mate van ‘Uncle Joe’.

Lees meer over de Verenigde Staten: