Uit een nieuwe peiling  van Fox News blijkt dat Joe Biden behoorlijk voorligt op Donald Trump.

De helft van de ondervraagden geeft de voorkeur aan Biden, tegenover 38 procent voor de huidige president.

Racisme, werkloosheid en zorgen over het coronavirus zijn de belangrijkste thema’s voor kiezers, aldus de peiling.

De kansen voor de Democraat Joe Biden om in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen, lijken te stijgen. In een peiling van nota bene Fox News – een tv-zender die Trump doorgaans gunstig gezind is – heeft ‘Uncle Joe’ een ruime voorsprong op Trump.

Twee onderzoeksbureaus ondervroegen in opdracht van de tv-zender 1.343 willekeurige Amerikanen per telefoon. Daarbij gaf 50 procent aan in november op Biden te stemmen. Trump kon rekenen op 38 procent steun.

De peiling heeft een foutmarge van plus of min 2,5 procent.

Biden heeft zijn voorsprong zelfs uitgebreid vergeleken met een peling van Fox News in mei. Daarin behaalde de voormalig vicepresident 48 procent van de stemmen, tegenover 40 procent voor Trump.

Lees ook op Business Insider

Lees ook: Kiest Joe Biden een zwarte vrouw als vicepresident? Deze namen worden genoemd

De antiracismeprotesten zijn een nog grotere uitdaging voor Trump dan het coronavirus

Racisme, de hoge Amerikaanse werkloosheid en zorgen over het coronavirus zijn de belangrijkste thema’s voor kiezers, aldus de peiling.

Ongeveer 67 procent van de ondervraagden ziet het coronavirus als grote bedreiging voor de stabiliteit van de VS. Daarnaast zijn werkloosheid en racisme thema’s die hoog op de politieke agenda staan.

“Negatieve emoties zoals angst, ongerustheid en boosheid kunnen een belangrijke factor zijn om kiezers naar de stembus te krijgen”, zegt Daron Shaw, die verantwoordelijk was voor de opzet en uitvoering van de peiling.

Uit de resultaten blijkt dat Biden meer steun heeft dan Trump onder zwarte kiezers, millennials, vrouwen, ouderen en bewoners van buitensteden. Slechts 35 procent van de ondervraagden vindt dat Trump minderheden steunt, tegenover 53 procent voor Biden. En 61 procent keurt de manier waarop Trump omgaat met de antiracismeprotesten af.

“Het is moeilijk te geloven dat er een kwestie is opgekomen die een nog grotere uitdaging vormt voor Trump tijdens zijn herverkiezingsjaar dan de coronapandemie, maar dat is precies wat er gebeurd is na de moord op George Floyd”, zegt Chris Anderson, oprichter en directeur van Beacon Research, een van de onderzoeksbureaus die de peiling uitvoerde in opdracht van Fox News.

Biden-stemmers willen een tweede termijn van Trump voorkomen

Toch bevat de peiling ook een waarschuwing voor Biden. De ondervraagden lijken hem niet zozeer te steunen omdat ze enthousiast zijn over zijn plannen. Ze willen vooral een tweede termijn van Trump voorkomen.

63 procent van de Biden-aanhangers uit de peiling geeft aan dat de angst voor een nieuwe overwinning van Trump hun grootste motivatie is om in november naar de stembus te gaan.

Trump liet vorige week aan Fox News weten dat hij vreedzaam het Witte Huis zal verlaten als hij de verkiezingen verliest. Biden had eerder gezegd het leger in te zetten om de president eruit te gooien als hij niet zelf wil vertrekken.

Ondertussen is Trump zeer kritisch over peilingen waar hij niet goed uit de verf komt. Advocaten van zijn campagneteam eisten vorige week dat nieuwszender CNN een peiling intrekt waarin Biden leidt met 14 procentpunt.

In een reactie zegt CNN achter de peiling te staan. De nieuwszender peinst er niet over excuses aan te bieden.

Lees meer over de Verenigde Staten: