De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft de 55-jarige Kamala Harris aangewezen als zijn running mate.

Harris is sinds 2017 senator van Californië en maakte naam als openbaar aanklager in dezelfde staat.

Harris kan door haar gemengde afkomst een breder publiek aanspreken. Haar vader komt uit Jamaica en haar moeder uit India.

Biden heeft door laten schemeren voor slechts een termijn te gaan als hij wordt gekozen als president. Daarmee is Harris automatisch favoriet voor de Democratische nominatie in 2024.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft de Californische politica Kamala Harris gekozen als running mate. Hij hoopt dat zij de komende vicepresident van de Verenigde Staten wordt.

Biden, voormalig vicepresident onder Obama, maakte zijn besluit een week voor de Democratische conventie bekend. Dan wordt hij officieel benoemd tot presidentskandidaat.

Biden wil met Harris (55) de verkiezingen winnen van de Republikeinse president Donald Trump, die vicepresident Mike Pence als running mate heeft. De verkiezingen zijn op 3 november. Biden leidt in de peilingen en hoopt met Harris nog meer stemmen binnen te halen.

Op Twitter liet Harris weten dat ze het een eer vindt om te zijn genomineerd als vicepresidentskandidaat. “Joe Biden kan het Amerikaanse volk verenigen omdat hij zijn leven lang voor ons heeft gevochten”, schrijft zij. “En als president zal hij een Amerika bouwen dat voldoet aan onze idealen.”

Kamala Harris gold al lang als belangrijkste kandidaat om running mate van Biden te worden. Ze is sinds 2017 senator van Californië en heeft veel ervaring als bestuurder.

Als senator streed ze voor het verlagen van belastingen voor middeninkomens. Ze heeft een goede relatie met Biden en kan door haar gemengde afkomst een breder publiek aanspreken.

Harris werd geboren in Oakland, Californië. Haar vader komt uit Jamaica en haar moeder uit India. Ook door haar leeftijd kan ze kiezers aantrekken die geen connectie voelen met de 77-jarige blanke Biden.

Kamala Harris maakte naam als openbaar aanklager in Californië

Harris maakte carrière in het justitieel apparaat van Californië. Van 2004 tot 2011 was ze openbaar aanklager in San Francisco, daarna was ze tot 2017 procureur-generaal van Californië. Daarmee was Harris niet alleen de eerste vrouw, maar ook de eerste zwarte Amerikaan aan het hoofd van het justitie-apparaat van Californië.

Ze gold snel als opkomende ster binnen de Democratische Partij. Ze zag zichzelf als een progressieve aanklager, maar het progressieve deel van haar partij verwijt Harris dat ze niet genoeg heeft gedaan om de politie te hervormen.

Dit speelde haar parten in haar eigen campagne voor de Democratische presidentsnominatie. Ze stopte die campagne na een goede start al voor de eerste voorverkiezingen.

Nu ze een comeback maakt als running mate is Harris meteen de gedoodverfde Democratische kandidaat voor de volgende verkiezingen in 2024. Biden heeft door laten schemeren voor slechts een termijn als president te gaan, mocht hij in het Witte Huis belanden. Harris is over vier jaar dan automatisch de logische opvolger.

Barack Obama, Bill Clinton, Hillary Clinton en Al Gore zijn lovend over Harris

Coryfeeën van de Democratische partij zijn blij met de keuze voor Harris. Onder anderen oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton en oud-presidentskandidaten Hillary Clinton en Al Gore lieten op Twitter van zich horen.

"Ik ken senator Kamala Harris al een hele tijd", schrijft Barack Obama. "Ze is meer dan voorbereid voor de baan. Ze heeft haar hele carrière lang onze grondwet verdedigd en gevochten voor mensen die een eerlijke kans nodig hebben. Dit is een goede dag voor ons land."

Bill Clinton noemt Bidens keuze voor Harris "uitstekend". Harris zal volgens hem een goede partner voor Biden zijn. Clinton denkt dat de twee een sterk team zullen vormen.

Hillary Clinton, die als Democratisch presidentskandidaat in 2016 de verkiezingen verloor van Donald Trump, zegt dat zij "enthousiast" is over de keuze voor Harris. "Ze heeft zich al bewezen als een uitstekend overheidsdienaar en leider."

Al Gore, die in 2000 de presidentsverkiezingen verloor van George W. Bush en daarvoor vicepresident was onder Bill Clinton, schrijft dat Biden met Harris een buitengewoon goede keuze heeft gemaakt. "Kamala heeft het klimaat en gerechtigheid voor het milieu een topprioriteit gemaakt in haar carrière als ambtenaar, en ik weet zeker dat zij een sterk voorvechter daarvan zal blijven in het Witte Huis", schrijft Gore.

Donald Trump haalt meteen uit naar Biden om zijn keuze voor Harris

De Amerikaanse president Donald Trump heeft meteen uitgehaald naar Biden vanwege diens keuze voor Harris als vicepresidentskandidaat. Trump liet weten dat de keuze hem heeft verrast. Hij noemde Harris "vreselijk".

Trump zei dinsdag dat hij Harris het "vreselijkste" lid van de Amerikaanse Senaat vindt. Tegen journalisten zei Trump dat hij niet onder de indruk was van Harris toen zij eerder meestreed om de nominatie tot presidentskandidaat van de Democratische partij.

"Ik was vooral verrast, omdat ze het zo slecht deed", zei Trump over Bidens keuze voor Harris als running mate.

Trump omschreef de kritiek die Harris richting Biden uitte in de Democratische voorverkiezingen als "naar, heel naar". Volgens Trump was Harris respectloos richting Biden. "En het is moeilijk om iemand te kiezen die zo respectloos is", aldus Trump.

De president verwees ook naar de senaatsverhoren van de conservatieve opperrechter Brett Kavanaugh, destijds nog kandidaat voor het Hooggerechtshof. Harris maakte het Kavanaugh lastig nadat verhalen naar buiten waren gekomen over seksueel wangedrag in zijn studententijd. Harris was "de gemeenste, vreselijkste, meest respectloze van iedereen in de Senaat", aldus Trump.

Op Twitter plaatste de president een campagnespot waarin fel wordt uitgehaald naar Biden en Harris. Daarin wordt Harris "radicaal links" genoemd. "Langzame Joe en valse Kamala. Perfect samen. Slecht voor Amerika", is aan het eind van de zogeheten 'attack ad' te horen.

Mike Pence, de huidige Republikeinse vicepresident en running mate van Trump, koos ervoor om Harris te feliciteren. "Tot ziens in Salt Lake City", aldus Pence, die op 7 oktober in de hoofdstad van de staat Utah met Harris in debat gaat.

Lees meer over de Verenigde Staten: