Je rijbewijs halen in Nederland is veel duurder dan in omliggende landen. Nederlanders betalen gemiddeld zo’n 2.000 euro om hun rijbewijs te halen. Dat is honderden euro’s duurder dan in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Engeland.

Dat blijkt uit onderzoek van Huurautoverzekering.com.

In Nederland is de prijs opgebouwd uit de rijlessen, die tussen de 40 en 50 euro kosten. De meeste mensen hebben rond de 41 lessen nodig. Daarnaast zitten in de prijs ook het theorie-examen (28,55 euro), het praktijkexamen (96,00 euro) en een Verklaring voor geschiktheid (27,80 euro), een vragenlijst over je gezondheid die je moet invullen voor je examen mag doen.

Spanje is spotgoedkoop

Ook Duitsland is relatief duur: daar kost het gemiddeld 1.853 euro om je rijbewijs te halen. Frankrijk en Engeland zijn met rond de 1.600 euro fors goedkoper. In Spanje zijn de kosten van een rijbewijs wel bijzonder laag: gemiddeld 1.300 euro. Je kunt daar al lessen volgen vanaf 13 euro per drie kwartier.

Als je je rijbewijs dan eenmaal hebt, krijg je in Nederland de langste proeftijd, namelijk vijf jaar. In die tijd kan je rijbewijs weer worden ingetrokken na twee overtredingen. In Frankrijk is de proeftijd drie jaar, in Frankrijk en Engeland twee jaar. In Spanje is helemaal geen proeftijd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl