Oud-minister Jan Kees de Jager wordt de vierde financieel directeur van KPN in tweeënhalf jaar tijd.

Vanaf 15 augustus gaat oud-minister van Economische Zaken Jan Kees de Jager aan de slag bij KPN, maakte het telecombedrijf maandag bekend. Volgens president-commissaris Jos Streppel was De Jager de beste kandidaat die KPN kon vinden.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen heeft de nodige twijfels. De Jager kan KPN wellicht helpen zijn contacten in Den Haag te verbeteren. Volgens Versteeg is de relatie tussen KPN en de overheid voor verbetering vatbaar. “Ze zijn een paar keer flink beetgenomen. Kijk bijvoorbeeld naar de veiling van 4G-frequenties.”

De marktvorser twijfelt wel aan de kwaliteiten van de oud-minister als financieel directeur. “Hij heeft totaal geen ervaring”, aldus Versteeg.

Carrière De Jager

En dat klopt. De Jager maakte carrière als ondernemer. Hij stond 15 jaar aan het roer van zijn ICT-bedrijf ISM eCompany, voordat hij in 2007 staatssecretaris van Financiën werd voor het CDA in het kabinet-Balkenende IV.

Toen de PvdA in 2010 uit het kabinet stapte - inclusief minister Wouter Bos - werd De Jager minister op hetzelfde departement. Tot dan toe had hij zich voornamelijk beziggehouden met de hervorming van het belastingstelsel, maar hij kreeg de verdere afhandeling van de kredietcrisis op zijn bord.

Als duidelijk wordt dat in 2012 opnieuw verkiezingen moeten worden gehouden, laat De Jager weten zich niet beschikbaar te stellen als nieuwe partijleider en lijsttrekker voor het CDA, zijn jarenlange activiteiten voor de partij ten spijt.

Een nieuw ministerschap sluit de econoom niet uit. Maar de christendemocraten komen na de stembusgang niet terug in de regering en De Jager kan terugkeren naar zijn ICT-bedrijf.

Salaris bij KPN

Na bijna twee jaar politiek en bedrijfsmatig advieswerk, kan de voormalige minister nu uitpakken bij KPN, één van de grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Dat is financieel in ieder geval aantrekkelijk voor De Jager.

De ex-minister mag bij het telecombedrijf rekenen op een basissalaris van 625.000 euro per jaar en komt daarnaast in aanmerking voor bonussen. Een minister verdient in Nederland ongeveer anderhalve ton.

Woelige tijden bij KPN

Bij KPN komt hij echter binnen in woelige tijden. De financieel bestuurders bij de onderneming volgden elkaar de afgelopen jaren in straf tempo op en de buitenwereld kon alleen gissen naar de reden van de wisselingen.

De Jager wordt de opvolger van Steven van Schilfgaarde, die sinds september op interim-basis financieel directeur van KPN is. Van Schilfgaarde nam de taken over van Eric Hageman, die in september onverwacht bij KPN vertrok.

Hageman was op zijn beurt sinds januari 2012 de financieel bestuurder van het telecombedrijf, als opvolger van Carla Smits-Nusteling. Zij was ruim 2 jaar financieel directeur, maar vertrok omdat ze zich niet kon vinden in de manier waarop het bedrijf werd geleid. In 2012 trok ook bestuurder Baptiest Coopmans de deur bij KPN achter zich dicht.

Overname Slim en verkoop E-Plus

Naast de bestuurlijke wisselingen binnen KPN, werd een overname door de Mexicaanse telecommiljardair Carlos Slim geblokkeerd. Ook deed KPN de Duitse dochter E-Plus van de hand om de eigen financiële positie te versterken.

Het is dus allesbehalve rustig binnen KPN. Het politieke instinct van De Jager zou bij het telecombedrijf weleens goed van pas kunnen komen. Al zijn daar ook vraagtekens bij te zetten. De ex-minister maakte zich met zijn drammerige optreden niet bepaald populair bij zijn collega's in Brussel.