Ivanka Trump staat heel haar leven al in de spotlights. Niet verwonderlijk: ze is de dochter van vastgoedmagnaat Donald Trump en zijn eerste vrouw Ivana Trump.

Zelf is ze een succesvol model, mode-onderneemster en moeder van drie kinderen. Haar man is Jared Kushner, een van de belangrijkste adviseurs van haar vader in het Witte Huis.

En ook Ivanka voorziet ‘The Donald’ van adviezen. De band met haar vader is hecht. Al vroeg in de campagne werd ze naar voren geschoven als sterke zakenvrouw, nu zit ze in Washington D.C. zeer dicht op de macht. Ivanka heeft een grotere rol dan Trumps vrouw Melania, die graag uit de schijnwerpers blijft.

Van de catwalk naar de Oval Office, zo kreeg Ivanka Trump dat voor elkaar:


Ivanka Trump komt ter wereld in Manhattan op 30 oktober 1981.

Ivana Trump, de ex-vrouw van Donald Trump, samen met haar kinderen Ivanka (L) en Eric (R). De tweede man van Ivana, de Italiaanse zakenman Riccardo Mazzucchelli, kijkt toe. Foto: oktober 1993, AP

Ze is het tweede kind van Donald Trump en zijn eerste vrouw Ivana, die is geboren in het voormalig Tsjechoslowakije.

De begrafenis van Ivana's vader, Milos Zelnicek, in 1990. Links op de foto staan Donald Trumps kinderen Eric (6), Ivanka (8) en Donald Jr (12). Foto: AP

Haar moeder en vader scheiden in 1992 als Ivanka 11 jaar oud is. De breuk wordt breed uitgemeten in de pers. Donald Trump is vreemdgegaan met Marla Maples, waar hij later mee trouwt.


Ivanka heeft gezegd dat ze van Marla en haar halfzusje Tiffany houdt. Toch heeft ze het Marla nooit echt kunnen vergeven dat haar ouders uit elkaar zijn gegaan. Roddeljournalisten vielen haar als klein meisje lastig: "Is het waar dat Marla zei dat ze met jouw vader de beste seks ooit heeft gehad?"

Marla Maples en Donald Trump met hun gezin op de US Open in 1994. Ivanka zit op haar vaders schoot. Foto: Mike Segar/Reuters

Tot haar vijftiende gaat Ivanka naar de meisjesschool Chapin in Manhattan, dezelfde school waar Jackie Kennedy naartoe ging. Daarna vertrekt ze naar de kostschool Choate Rosemary Hall in Connecticut, de oude school van John F. Kennedy.

Donald Trump en zijn dochter Ivanka gluren over het publiek heen bij de US Open in 1994. Foto: Roh Frehm/AP

Net als haar moeder pakt Ivanka als tiener het modellenwerk op. Haar eerste covershoot is die voor tienerblad Seventeen in 1997. Ze is dan 15 jaar oud.

Foto: Seventeen Magazine/Hearst Corporation

Ze gaat studeren aan de Georgetown Universiteit en later aan de Universiteit van Pennsylvania, waar vader Donald zelf in de collegebanken zat. In 2004 ontvangt ze haar bul in de economie.

Foto: AP Photo/Richard Drew

Ivanka en Jared Kushner ontmoeten elkaar voor het eerst in 2005 en gaan op een aantal dates. Kushner is projectontwikkelaar en oudste zoon van Charles Kushner, een bekende vastgoedmagnaat die zijn bedrijf uitbouwde tot een miljardenonderneming. Ook hij heeft zijn hele leven in de spotlights gestaan.

Ivanka Trump en Jared Kushner samen bij een modeshow in New York in september 2007. Foto: Rob Loud/Getty Images

Ivanka heeft als model onder meer op de catwalk gelopen voor beroemde merken als Versace.

Ivanka Trump op de catwalk bij de modeshow 'Dressed To Kilt 2007' in 2 New York City. Foto: Peter Kramer/Getty Images

Maar haar echte passie ligt bij het familiebedrijf. Al haar hele leven gaat ze mee naar bestuursvergaderingen en gesprekken met zakenpartners. Pas in 2005, na het behalen van haar universitaire diploma, gaat ze officieel aan de slag voor haar vaders firma.

Een billboard in New York City in 2007. Foto: RtMcbride / MediaPunch/IPX

Ivanka neemt in 2007 plaats in de jury van haar vaders succesvolle tv-programma The Apprentice. Dat blijft ze negen seizoen doen, tot Donald Trump stopt als presentator om zich te storten op zijn campagne voor het presidentschap.

Vanaf links: journalist Piers Morgan, winnaar van The Celebrity Apprentice in 2008, Donald Trump en Ivanka Trump. Foto: NBC

Ivanka is net als haar vader een dealmaker. In 2012 leidt ze de onderhandelingen voor de aankoop van Doral Golf Resort & Spa in Florida. Ze weet het golfresort met een waarde van 1 miljard dollar op de kop te tikken voor 150 miljoen dollar.

Foto: Charles Rex Arbogast/AP

In 2009 komt haar boek The Trump Card uit, waarin ze carrièretips geeft op basis van haar eigen ervaringen. Het boek haalt de New York Times-bestsellerlijst. Haar tweede boek, Women Who Work, ligt op 2 mei 2017 in de Amerikaanse winkels.

Ivanka bij de lancering van haar eerste boek in 2009. Foto: Andrew H. Walker/Getty Images

Ivanka Trump stapt op 25 oktober 2009 in het huwelijksbootje met Jared Kushner. Voordat ze trouwde, bekeerde ze zich tot het orthodoxe jodendom. De familie leeft kosher en doet mee aan de sabbat. “Van vrijdag tot zaterdag doen we niets anders dan met elkaar zijn”, vertelde ze eens tegen Vogue. “We bellen ook niet.”

Ivanka en Jared trouwden op de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey. Foto: Brian Marcus/Fred Marcus Photography via Getty Images

Naast haar werk voor het familie-imperium, is Ivanka ook actief als mode-onderneemster. Ze lanceert een eigen sieradenmerk – met in het verlengde daarvan kleding, schoenen en accessoires die verkocht worden door ketens zoals Nordstrom, Bloomingdale’s en Zappos.

Ivanka Trump bij de lancering van haar lentecollectie in 2011. Foto: Frederick M. Brown/Getty Images

Ivanka staat vroeg op en begint rond half zeven met werken. Mensen omschrijven haar als vriendelijk, welbespraakt, bekwaam en zelfs een beetje intimiderend. Ze geeft zelf toe dat ze "een groot ego" heeft, net als haar vader.

Charles Rex Arbogast/AP Photos

Ze heeft haar naam verbonden aan diverse goede doelen, waaronder het initiatief Cookies for Kids' Cancer. Op de onderstaande foto uit 2011 is ze te zien als gastvrouw bij een evenement om koekjes te bakken, om met de verkoop geld op te halen voor kinderen met kanker.


De band tussen Ivanka en haar vader is altijd erg hecht geweest. Donald Trump schepte vroeger op over hoe slim zijn dochter wel niet was. Als Ivanka belt, neemt hij altijd de telefoon op.

Foto: Getty/ Jeff J Mitchell

Ivanka heeft in de loop der jaren verschillende awards gekregen voor haar zakelijk succes. In 2014 eindigt ze op plek 33 in de '40 under 40'-lijst met jonge hoogvliegers van zakenblad Forbes. Een jaar later roept het Wereld Economisch Forum haar uit tot Young Global Leader.

Ivanka spreekt op een conferentie over topvrouwen van Fortune in 2015. Foto: Carolyn Kaster/AP

Op 27 maart 2016 komt Theo ter wereld, het derde kind van Ivanka en Jared na Arabella en Joseph. "Moeder zijn is de belangrijkste baan die een vrouw kan hebben. En dat zou geen salarisverlaging moeten betekenen", zei ze in een campagnespot van haar vader.

Foto: ivankatrump/Instragram

Op 21 juli 2016 spreekt Ivanka de Republikeinse conventie toe, nadat Donald Trump is verkozen tot presidentskandidaat. In haar toespraak benadrukt ze dat haar vader altijd op is gekomen voor vrouwen en minderheden binnen zijn bedrijf.

Foto: Alex Wong/Getty Images

Tijdens de campagne was ze de schaduw van haar vader. Toen Donald Trump in opspraak raakte nadat een video uit 2005 opdook waarin hij de befaamde 'grab em by the pussy'-opmerking maakte, bleef Ivanka rustig. Ze vond zijn uitspraken "ongepast en aanstootgevend". Ze was dat haar vader zijn excuses aanbood.

Foto: Ivanka Trump looks on as her her father speaks during a campaign event on September 13, 2016 in Aston, Pennsylvania. source Mark Makela/Getty Images

Ze is haar vader altijd blijven steunen. "Dank Amerika, voor het vertrouwen dat jullie hebben in mijn vader", zei Ivanka op de avond dat Donald Trump de verkiezingen won. "Hij zal jullie nooit teleurstellen"

Foto: Thomson Reuters

Na de verkiezingen zijn Ivanka en haar man Jared verhuisd naar Washington D.C. Ze hebben beiden geen bestuurlijke functie meer bij hun bedrijven. Ivanka heeft de touwtjes officieel niet meer in handen bij haar modebedrijven en bij The Trump Organization. Haar broers Eric en Donald Jr. zwaaien daar nu de scepter.

Foto: AP

Maar door de kritiek op haar vaders beleid zijn ook Ivanka's merken in gevaar gekomen. Onder meer Nordstrom, Neiman Marcus, Gilt en Burlington hebben haar modelijn uit de winkels gehaald, na protesterende klanten en zwakke verkopen.

Kevin Dietsch - Pool/Getty Images

Ivanka is een vertrouweling van haar vader. Niet verrassend dus dat ze aanwezig is bij de ontmoetingen van Donald Trump met zakenmensen en wereldleiders, zoals op de onderstaande foto met de Canadese premier Justin Trudeau.

Foto: Reuters/Kevin Lamarque

Ivanka zal vermoedelijk een grote rol spelen in het presidentschap van haar vader. Ze staat al haar hele leven in de spotlight - waarom nu ermee kappen?

LEES OOK: Obama zou aan een politieke comeback werken