De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich voor een belangrijk deel omringd met succesvolle zakenmensen die relatief nieuw zijn in de politiek.

Zijn schoonzoon, de 36-jarige Jared Kushner is er daar een van.

Kushner is in 2009 getrouwd met Ivanka Trump, de oudste dochter van de president. Net als zijn vrouw komt Kushner uit een rijke, succesvolle familie. En net als zijn vrouw heeft hij dankzij de verkiezing van Donald Trump nu een belangrijke rol in het Witte Huis.

Een kijkje in het leven van een van de belangrijkste (en jongste) mensen in het Witte Huis.


De familie Kushner lijkt behoorlijk veel op de familie Trump

Net als de Trumps verdienen de Kushners hun geld vooral met vastgoed. Zo beschikt de familie over de wolkenkrabber op 666 Fifth Avenue in New York, slechts een paar huizenblokken af van Trump Tower.

Net als zijn schoonvader, is zijn eigen vader een controversieel figuur. Vastgoedmagnaat Charles Kushner belandde in 2008 zelfs in de cel in verband met belastingontwijking, illegale campagnecontributies en het saboteren van getuigen. Dat laatste deed hij door een prostituee te bestellen voor zijn schoonbroer en videomateriaal daarvan naar zijn eigen zus te sturen, om zo te voorkomen dat zij een verklaring tegen hem zouden afleggen.

Saillant detail: Chris Christie, de aanklager die Kushner sr. aan zijn gevangenisstraf hielp, is nu een collega van Jared. Hij leidt de overheidscommissie die de ‘drugsepidemie’ moet bestrijden.

Lees ook op Business Insider


Kushner was eigenaar van een krant

Jared Kushner beperkte zich voor zijn politieke loopbaan niet alleen tot vastgoed. In 2006 kocht de toen 25-jarige Kushner de New York Observer, een wekelijkse krant.

Niet iedereen was blij met de aankoop. De hoofdredacteur stapte drie jaar later op, na vijftien jaar aan het hoofd van de redactie te hebben gestaan. In de daaropvolgende jaren versleet de krant maar liefst zeven verschillende hoofdredacteuren in zes jaar.

Toen Kushner het Witte Huis inging, verbrak hij zijn banden met de krant.


Hij is nog nooit politiek actief geweest

Kushner is jong, maar heeft dus al een behoorlijke carrière als mediabaas en vastgoedmagnaat achter de rug.

Zijn politieke loopbaan is echter kort. Sterker nog, Kushner heeft zich nog nooit actief beziggehouden met de Amerikaanse politiek, tot de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Volgens zijn schoonvader is Kushner echter “very good at politics”. Zo goed zelfs, dat Kushner is opgezadeld met de taak om een oplossing te vinden voor het conflict tussen Israël en Palestina.


Niet iedereen in zijn omgeving heeft vrede met zijn nieuwe functie

Kushner heeft naar verluidt veel vrienden verloren als gevolg van zijn nieuwe, politieke functie. Veel van zijn vroegere zakenpartners en vrienden hebben afstand genomen van Kushner om zijn nieuwe baan bij zijn controversiële schoonvader.

Startup-oprichter Wiley Cerilli heeft zelfs een investering van Kushner teruggestort, toen hij doorkreeg dat Kushner geen afstand nam van Trumps opmerkingen over immigratie en de muur op de grens met Mexico. Dit tot grote onvrede van Kushner, die volgens notities van Cerilli antwoordde dat hij door de verkiezingscampagne zijn “voormalige vrienden” heeft kunnen afschudden.


Ook Jared Kushner wordt ondervraagd over zijn banden met Rusland

Zoals wel meer leden van Team Trump, zal ook Jared Kushner worden ondervraagd over zijn vermeende banden met Rusland.

Het gesprek zal zich vooral richten op zijn ontmoeting met de Russische ambassadeur, Sergei Kisljak, gedurende de verkiezingscampagne van Donald Trump. Aanwezig bij die ontmoeting was ook de voormalige adviseur voor nationale veiligheid, Michael Flynn.

Flynn trad eerder dit jaar af in verband met die ontmoeting. Daarnaast zal Kushner ook worden gevraagd naar een eerder niet vermelde ontmoeting met de baas van de Russische bank Vnesheconombank – een bank die is getroffen door Amerikaanse sancties na de Russische annexatie van de Krim.


LEES OOK: Het waanzinnige leven van Ivanka Trump: van rijkeluiskind naar presidentsdochter