• Italië heeft de bewegingsvrijheid van de gehele bevolking ingeperkt, nadat het aantal bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus maandag steeg tot meer dan 9.100.
  • De 60 miljoen Italianen mogen alleen reizen onder strikte voorwaarden. Bioscopen, theaters en fitnesscentra zijn gesloten.
  • Sommige reizen zijn geoorloofd met toestemming van de politie. De meeste winkels en restaurants hebben beperkte openingstijden.
  • Grote bijeenkomsten, zoals voetbalwedstrijden en colleges aan universiteiten, zijn tot zeker 3 april opgeschort.
  • Dit zijn zeven regels waar Italianen zich wegens het coronavirus aan moeten houden.

Italië is met ingang van dinsdag begonnen aan een landelijke quarantaine, na een drastische stijging van het het aantal besmettingen en doden door het coronavirus.

Het aantal bevestigde gevallen steeg maandagavond tot meer dan 9.100 en het dodental liep op tot 463. Daarmee ging Italië Zuid-Korea voorbij als het land dat buiten China het hardst is getroffen door het virus.

Sinds zondag waren de regio Lombardije en veertien nabijgelegen provincies in het noorden van het land al afgesloten. Premier Giuseppe Conte heeft de maatregelen uitgebreid tot het hele land.

“Er is geen rode zone meer”, zei hij maandag over de eerdere afsluiting van het noorden, tijdens een persconferentie waarbij hij de nieuwe maatregelen aankondigde. “Het gaat om heel Italië.”

Dit zijn de regels waar Italianen zich nu aan moeten houden:

italy coronavirus lockdown

Een man met een gezichtsmasker loopt langs de Spaanse Trappen in Rome, die zo goed als verlaten zijn wegens maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Foto: Remo Casilli/Reuters

1. Ga niet naar buiten, ontmoet geen andere mensen.

Conte omschreef het quarantainebeleid kort en bondig: "Ik blijf thuis."

Veel plaatsen waar mensen normaal gesproken in grote aantallen bij elkaar komen, zoals bioscopen, scholen, universiteiten en zelfs kerken, zijn al gesloten.

Voetbalwedstrijden zijn afgezegd en zullen niet voor 3 april worden hervat, meldt Sky News. Sommige sportevenementen en trainingen kunnen zonder publiek doorgaan, aldus The Guardian.

Lidmaatschappen van fitnesscentra en kaartjes voor concerten en films zijn voorlopig waardeloos, omdat de meeste niet-noodzakelijke sociale evenementen zijn verboden, aldus The New York Times.

Musea, culturele centra, zwembaden, kuuroorden, sporthallen en skioorden zijn volgens The Guardian in het hele land gesloten.

Italy coronavirus lockdown restaurants

Een ober staat bij lege tafels van een restaurant aan het San Marcoplein in Venetië. Foto: Manuel Silvestri/Reuters

2. Restaurants, cafés en winkels mogen alleen open als klanten minstens een meter bij elkaar vandaan blijven.

Horecagelegenheden en winkels mogen tot 18.00 uur openblijven, mits ze kunnen garanderen dat klanten minstens een meter afstand van elkaar houden, meldt Sky News.

Supermarkten mogen hun gebruikelijke openingstijden aanhouden, terwijl winkelcentra en markten in het weekend dicht moeten blijven.

3. Italianen die willen reizen hebben toestemming nodig van de politie.

Openbaar vervoer en luchthavens blijven open, maar alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan, meldt de BBC.

Geoorloofde reizen, inclusief vluchten, zijn reizen voor werk of familieredenen die niet kunnen worden uitgesteld.

Volgens Sky News moeten treinreizigers een formulier van de politie ondertekenen over hun beweegredenen. Auto's worden gestopt voor checks door de politie.

Italy coronavirus lockdown travel police station

Een politieagent met een gezichtsmasker checkt documenten van reizigers op het centraal station van Milaan. Foto: Daniele Mascolo/Reuters

4. Mensen die anderen naar de eerste hulp brengen mogen niet meer met hun wachten.

Ze hebben in het vervolg toestemming nodig om in de wachtkamer te blijven met patiënten die zich melden bij de eerste hulp van ziekenhuizen, meldt Sky News.

5. Medisch personeel mag niet op vakantie.

Artsen, verplegers en ander medisch personeel moeten vakanties en vrije dagen afzeggen om het hoofd te bieden aan de toestroom van patiënten met het coronavirus.

Deze stap doet denken aan het besluit van China op duizenden medici naar Hubei te sturen, de provincie waar de uitbraak begon, om te helpen bij de bestrijding van de ziekte.

6. Mensen met familieleden in de gevangenis mogen niet bij hen op bezoek – of op beperkte tijden.

De Italiaanse maatregelen die zondag van kracht werden in Lombardije en veertien nabijgelegen noordelijke provincies hebben ook het recht van gevangenen op bezoek van familieleden opgeschort of beperkt.

Dit weekend braken daarop rellen uit in gevangenissen. De onrust begon in gevangenissen in Modena, Pavia, Rome en Foggia. Sommige gevangenen probeerden te ontsnappen, anderen stichtten brand.

Alessio Scandurra, een woordvoerder van de Antigone Association, een organisatie voor de rechten van gevangenen, zei tegen Associated Press dat de rellen het gevolg waren van frustratie om de beperkingen op bezoek en zorgen over mogelijke besmetting met het coronavirus in gevangenschap.

Italy prison riot coronavirus

Gevangenen protesteren bij een raam van de San Vittore gevangenis in Milaan, met een spandoek met de tekst 'Vrijheid'. Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters

7. Afbetalingen van hypotheken zijn opgeschort.

Banken hebben een moratorium afgekondigd op afbetalingen van hypotheken, meldt Reuters.

De Italian Banking Association, die 90 procent van alle bankmiddelen in Italië vertegenwoordigt, heeft verklaard dat banken een pauze inlassen in de betalingen, om bedrijven en huishoudens die worden getroffen door het virus en de quarantaine te helpen.

De ongekende maatregelen van Italië zijn afgekondigd op het moment dat China de uitbraak te boven lijkt te komen. Dat land, dat eerder meer dan tien steden afsloot tijdens de piek van de epidemie, meldt de afgelopen dagen steeds minder nieuwe bevestigde gevallen.

Lees meer over het coronavirus: