• Sommige verzekeraars vergoeden onder voorwaarden het annuleren van reizen naar gebieden waar het coronavirus zich heeft verspreid, maar in een aantal gevallen is dit niet gedekt.
  • Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet er een negatief reisadvies gelden voor het betreffende gebied en moet er een annuleringsverzekering zijn afgesloten voordat dat advies van kracht werd.
  • Spoedeisende hulp als je ziek zou worden door het virus wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt.

Veel verzekeraars geven geen vergoeding bij het annuleren of eerder afbreken van een reis naar gebieden waar het nieuwe coronavirus is uitgebroken. Bij een aantal verzekeraars kun je wél gebruikmaken van de annuleringsverzekering voor coronagebieden als er een negatief reisadvies is afgegeven. Dat blijkt uit een overzicht van financiële vergelijkingssite Independer.

Momenteel geldt vanuit de Nederlandse overheid alleen een negatief reisadvies voor de Chinese provincie Hubei waar het virus vandaan komt. Niet noodzakelijke reizen naar de rest van China en delen van Noord-Italië worden afgeraden.

De verzekeraars Allianz Global Assistance, ASR, De Goudse, De Internationale, FBTO, Now Go, Reaal, SNS en Unigarant Simpelweg vergoeden helemaal niks, als je niet wilt reizen naar virusgebieden. Zij vergoeden ook niets als er negatief reisadvies geldt. Deze verzekeraars adviseren om contact op te nemen met je reisorganisatie voor het eventueel terugkrijgen van de reiskosten. Je kunt ook proberen een reis om te boeken.

Bij andere verzekeraars krijg je alleen je reiskosten vergoed als je een allriskdekking hebt. Dit is het geval bij bij Aegon, De Europeesche en Unigarant. De annuleringsverzekering moet dan wel voor eind januari zijn afgesloten.

Alleen Centraal Beheer, Interpolis en Klaverblad vergoeden de kosten van geannuleerde reizen naar gebieden waar het coronavirus rondwaart ruimhartig.

Als je besmet raakt met het virus tijdens een reis wordt spoedeisende hulp vanuit de basisverzekering gedekt. Dit gebeurt standaard tot het maximale tarief dat in Nederland geldt.

Als je andere kosten vergoed wil krijgen, heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering nodig met de dekking ‘geneeskundige kosten’.

Bekijk de (vaak beknopte) toelichting van de verzekeraars op hun beleid op de website van Independer.

Lees meer over het coronavirus: