De IT-branche herstelt zich razendsnel van de coronadip, voorziet ABN AMRO. In 2021 zal de omzet van IT-bedrijven met 4 procent toenemen.

De IT-sector houdt zich goed staande tijdens de coronacrisis. De vraag naar digitale diensten groeit, onder meer als gevolg van thuiswerken.

Andere branches hebben het zwaarder. Vooral reclamebureaus en drukkerijen zijn hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus.

Door het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis wordt het herstel in de IT-sector aangejaagd. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport.

De bank denkt dat de IT-branche volgend jaar al de crisis volledig te boven zal zijn en zelfs blijvend kan gaan profiteren van de virusuitbraak.

ABN AMRO stelt dat de IT-sector zich met een verwachte omzetdaling van 2 procent in 2020 goed staande weet te houden tegen de gevolgen van de crisis. Dat komt door de groeiende vraag naar digitale diensten, onder meer als gevolg van het thuiswerken.

Volgens de bank krijgt de sterk gedigitaliseerde economie in Nederland door de crisis een extra zetje. Als bedrijven thuiswerken verder gaan faciliteren en zaken als bijvoorbeeld digitaal onderwijs en digitale zorgverlening vaste voet aan de grond krijgen, kan de IT-sector structureel hogere resultaten gaan behalen, denkt de bank.

"IT-bedrijven voelen de pijn in 2020, maar deze wordt verzacht doordat de samenleving meer op digitale middelen leunt. Dit levert mogelijk zelfs structurele voordelen op en de verwachting is dan ook dat de IT-branche in 2021 alweer ruim boven de pre-coronaniveaus zal zitten", aldus sectoreconoom Ingrid Laane van ABN AMRO.

Reclamebranche en drukkerijen zijn hard geraakt door de coronacrisis

Uit het rapport komt ook naar voren dat de reclamebranche hard is geraakt door de coronacrisis, met zware klappen doordat in het tweede kwartaal adverteerders massaal hun campagnes terugtrokken. Ook zien drukkerijen onder meer door afgelaste evenementen reclamedrukwerk wegvallen.

De kenners van de bank verwachten dat beide branches ruim een jaar nodig hebben om deze klap te boven te komen.

De telecombranche wordt zowel in positieve als negatieve zin geraakt. Zo is er door thuiswerken een grotere behoefte aan netwerkdiensten en een uitbreiding van mobiele netwerken.

Tegelijkertijd is sprake van een sterke daling van roaming-inkomsten nu er minder wordt gereisd. Ook zal de omzet uit de zakelijke markt waarschijnlijk dalen, maar biedt de komst van 5G op termijn wel nieuwe kansen.

Lees meer over solliciteren: