Een sollicitatiegesprek is meestal niet de meest relaxte ervaring. De zenuwen kunnen je makkelijk van je stuk brengen.

Vertrek je met het gevoel dat je een antwoord verknalde? Geen nood.

Volgens loopbaancoach Alison Green kan er een remedie zijn voor een misser tijdens een interview. Je kunt namelijk twee vliegen in één klap slaan: je fout rechtzetten en meteen een paar punten scoren op herkenbaarheid en vriendelijkheid.

“Stel dat je een goed gevoel hebt over het gesprek als geheel, maar toch het idee hebt dat je één of twee vragen verknald hebt. Stuur dan een e-mailtje naar je interviewer waarin je je motivatie voor de baan nogmaals bevestigt: ‘Na ons gesprek bedacht ik me dat ik op uw vraag over X had moeten vertellen over Y. Ik besefte dat ik de vraag verkeerd begrepen had en wil dat even rechtzetten.'”

Het is overigens nooit een slecht idee om een kort, persoonlijk berichtje te sturen aan de persoon die je sprak bij je sollicitatie. Zo’n mailtje kan ervoor zorgen dat je opvalt in de massa en een goede indruk achterlaten op de personeelsmanager. Weinig concurrenten zullen immers die moeite nemen.

Zo’n berichtje moet wel een professionele toon hanteren, waarschuwt professor Deborah Good van de University of Pittsburgh. Verder heb je een eerste alinea nodig die meteen de aandacht trekt en doe je er goed aan om jezelf nog even neer te zetten als geheugensteuntje.

LEES OOK: Zo valt je e-mail meteen op als je solliciteert voor een nieuwe baan

Lees ook op Business Insider