Een IT-project dat binnen het begrote budget valt is bijna meer een uitzondering dan de regel. En dat terwijl er uitvoerig wordt berekend wat de kosten zouden moeten zijn, voordat een project van start gaat.

Techplatform AG Connect vroeg twee experts op dit gebied waarom het zo vaak fout gaat bij het in de hand houden van de kosten van IT-projecten.

Verschillende factoren spelen een rol, waarbij een aantal zaken opvallen:

1) IT-experts op deelgebieden berekenen meestal alleen de tijd en kosten van hun eigen onderdeel van het project, en doen dat accuraat. Maar het gaat fout bij het inschatten van de benodigde communicatie tussen afdelingen. De kosten van adequate coördinatie voor het project als geheel worden vaak over het hoofd gezien.

2)Daarnaast kunnen er problemen optreden doordat de tijd die nodig is voor het oplossen van 'bugs' in de ontwikkelfase, niet op een goede manier wordt ingecalculeerd.

3)Ook kan het misgaan bij de uurtarieven: als een opdrachtgever probeert de uurtarieven te drukken, kan het zijn dat er minder ervaren IT'ers aan het werk worden gezet, waardoor het aantal benodigde uren oploopt. De relatie tussen het uurtarief en de ervaring en productiviteit van de persoon die het uur vol maakt is dus belangrijk.

Er zijn uiteraard ook manieren om dergelijke problemen te voorkomen en beter binnen het budget te blijven met IT-projecten.

LEES HIER het hele artikel over Waarom IT-projecten vaak zo duur uitvallen op AG Connect