Isropa Reizen uit Amsterdam staakt de activiteiten. Het reisbureau is in financiële problemen gekomen.

Dat meldde de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) dinsdag.

Isropa, onderdeel van De Reisspecialisten Groep, was bijna 40 jaar actief in reizen naar Turkije, Cyprus, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In 2011 kreeg de reisorganisatie op de Vakantiebeurs nog een onderscheiding voor ‘beste Egypte specialist’.

Klanten die rechtstreeks bij Isropa Reizen een reis onder de SGR-garantieregeling hebben geboekt en niet meer op reis gaan ontvangen binnenkort een bericht met instructies hoe zij hun geld terug kunnen krijgen.

Tegenslagen Cyprus, Turkije en Egypte

Het reisbureau kampte de laatste tijd met veel tegenslagen. De schuldencrisis op Cyprus, de gewelddadige rellen in Turkije, de staatsgreep in Egypte en de gifgasaanvallen in Syrië hebben duidelijk hun weerslag gehad. ,,Isropa zat in de hoek waar de klappen vielen”, vat directeur René Klawer van De Reisspecialisten Groep de tegenvallers samen. Daar kwam nog een schadepost van een ton bij als gevolg van het faillissement van reisorganisatie OAD.

Isropa probeerde nog iets met nieuwe vakantiebestemmingen. ,,Maar we zagen toch de basis afbrokkelen'', zegt Klawer. ,,Uiteindelijk was het niet verstandig meer om dit door te zetten.'' Klawer hoopt nog op een mogelijke doorstart voor het bedrijf met 20 medewerkers, maar in dit stadium valt daar nog niks zinnigs over te zeggen.

Reisbranche in zwaar weer

Isropa is niet het enige reisbureau met problemen. Deze zomer moest touroperator OAD faillisement aanvragen.

Eind september en begin deze maand werden het Oad Busbedrijf, de onderdelen SRC-Cultuurvakanties en Oad Business Travel en de Globe Reisburo’s uit de boedel gekocht. Voor het touroperatoronderdeel van Oad, dat de vakanties regelde naar vliegbestemmingen, is geen nieuwe eigenaar gevonden.

De Oad Groep telde bij faillissement ongeveer 1750 werknemers. Volgens de laatste schatting is voor zo’n 600 mensen daarvan een arbeidsplek behouden. De curatoren verwachten binnenkort een betere balans te kunnen opmaken van de gevolgen van het faillissement voor het personeelsbestand van Oad.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl