ANALYSE – De Amerikaanse aanval op een Iraanse generaal, leidt tot flink wat turbulentie in de valutawereld. Behalve veilige munten zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank is er ook een andere groep valuta’s die terreinwinst kunnen boeken.

De dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani na een Amerikaanse luchtaanval in Irak, echoot behalve op aandelenmarkten ook hard door in de valutawereld. De dollar steeg iets ten opzichte van de euro. Maar het was overduidelijk welke munten door handelaren gezien worden als veilige vluchthavens.

In de eerste plaats was dat de Japanse yen, die even met 0,5 procent opliep ten opzichte van de dollar tot de hoogste koers in twee maanden. Die voor valutabegrippen grote stijging werd deels veroorzaakt doordat de Japanse aandelenhandel stil lag als gevolg van een lokale feestdag. Hierdoor lag het handelsvolume in de yen lager dan gebruikelijk en dat leidt vaak tot wat fellere koersbewegingen.

Veilige valuta bij uitstek: Japanse yen en Zwitserse Frank

Naast de yen is de Zwitserse frank de veilige valuta bij uitstek. De afgelopen maanden boekte de frank telkens wat terreinwinst op momenten dat de onrust over de Brexit of het Amerikaans-Chinese handelsconflict oplaaide.

De rally van de yen en de frank is dan ook een mooi voorproefje van wat er in 2020 in de valutawereld gebeurt zodra de politieke of economische spanning oploopt. De reactie op de aanval op Soleimani levert echter nog een tweede aanwijzing op van wat het nieuwe jaar kan brengen.

De munten van olie-exporterende landen lieten vrijdagochtend een opvallende zigzagbeweging zien. Na het nieuws over de aanval vielen de Russische roebel en de Noorse kroon wat terug ten opzichte van de euro. Al na enkele uren volgde echter een herstel. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de stijging van de olieprijs.

Voor een vat Brent-olie werd vrijdag even meer dan 69 dollar betaald, terwijl dat donderdagochtend nog minder dan 66 dollar was. Begin augustus kostte datzelfde vat overigens nog 58 dollar. De flinke stijging van de olieprijs verklaart waarom de roebel en de Noorse kroon sinds begin oktober ruim 4 procent meer waard zijn geworden ten opzichte van de euro.

Lees ook op Business Insider

Onrust opstoken: let op olievaluta’s in 2020

Het zou zomaar kunnen dat de opmars van olievaluta’s in 2020 doorzet. Iran en Irak zijn samen goed voor ruim een vijfde van de totale OPEC-olieproductie. Iran heeft al aangekondigd dat het de aanval gaat vergelden.

Aan de andere kant komt het de Amerikaanse president Donald Trump niet slecht uit om het conflict met Iran in het verkiezingsjaar wat verder op te stoken. Dat is per slot van rekening een mooie internationale afleiding voor de afzettingsprocedure die de Democraten onlangs gestart hebben.

Een van de aanwijzingen in de eerste dagen van 2020 is dan ook dat olievaluta’s zoals de roebel en kroon wel eens de verrassingen van het nieuwe jaar kunnen worden.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.