Apple heeft woensdag twee nieuwe iPhones gepresenteerd als opvolger van de iPhone X.

De kleinste van de twee heet de iPhone XS (spreek uit als ‘Tien S’) en heeft een OLED-scherm van 5,8 inch, net als de iPhone X. Het display heeft een resolutie van 2436 x 1125 pixels en een pixeldichtheid van 458 ppi.

De grotere telefoon, de iPhone XS Max, heeft een OLED-scherm van 6,5-inch. “Dit is het grootste scherm ooit op een iPhone”, aldus marketingdirecteur Phil Schiller van Apple. Het display heeft een resolutie van 2688 x 1242 pixels.

De iPhones hebben verder scherm dat 120 keer per seconde ververst. Video kijken en gamen voelt daardoor vloeiender aan, omdat het display twee keer zo vaak als bij andere telefoons een nieuw beeld tevoorschijn tovert.

Ook hebben de telefoons aan beide kanten stereoluidsprekers.

De iPhone XS heeft aan de achterkant twee camera's van 12 megapixel. Eentje heeft een groothoeklens, de ander een telelens. De selfiecamera heeft 7-megapixels.

Nieuw is dat bij foto's achteraf de blur in portretmodus aan te passen via een slider. Ook de HDR-modus is met behulp van kunstmatige intelligentie verbeterd.

iPhone XS is waterdicht tot 1,5 meter

Verder heeft de iPhone XS een IP68-certificatie, net als de Galaxy S9 en Note 9 van Samsung. Dat betekent dat de smartphone tot 30 minuten onder water kan blijven tot een diepte van 1,5 meter. De iPhone X had een IP67-certificatie.

Onder de motorkop heeft Apple de nieuwe A12-chip gestopt, waardoor apps gemiddeld 30 procent sneller opstarten vergeleken met de iPhone X. Ook heeft de subchip nu acht in plaats van twee kernen voor kunstmatige intelligentie.

De iPhone XS ondersteunt nu ook dualsim. In China komt Apple met een speciaal model waar je twee simkaarten tegelijk in kunt stoppen. In andere landen is de tweede simkaart een zogenoemde e-sim, een afkorting voor 'embedded sim'. Dat is een programmeerbare chip waarop gebruikers abonnementen van providers kunnen zetten.

De iPhone XS en XS Max zijn verkrijgbaar in de kleuren goud, zilver, spacegrijs en te koop vanaf 21 september. Bestellen kan vanaf 14 september.

De 64GB-versie van de iPhone XS kost 1.159 euro. De iPhone XS Max begint bij 1.259 dollar. Er zijn ook versies met 256 GB en 512 GB aan opslag verkrijgbaar.

iPhone XR is goedkoper

Apple heeft ook een goedkopere versie van de iPhone X onthuld als opvolger van de iPhone 8. De iPhone XR heeft een LCD-scherm van 6,1 inch, met een resolutie van 1792 x 828 pixels.

Aan de achterkant heeft het toestel slechts een cameralens. Toch beschikt de iPhone XR over de portretmodus, waarmee de achtergrond in foto's vervaagd kan worden.

Het toestel heeft geen 3D Touch, waarmee je door harder op het scherm te drukken extra functies en knoppen in beeld krijgt.

Face ID, de 3D-gezichtsherkenning om je telefoon te ontgrendelen, is ook ingebouwd. Verder heeft de XR dezelfde A12-chip als de iPhone XS en iPhone XS Max.

De accu van de iPhone XR houdt het volgens Apple anderhalf uur langer vol dan de iPhone 8 Plus.

De iPhone XR is verkrijgbaar in zes kleuren en ligt vanaf 26 oktober in de winkels. De voorverkoop begint op 19 oktober.

De 64GB-versie kost 859 euro. De iPhone XR is ook verkrijgbaar met 128 GB en 256 GB aan opslag.

Bekijk de samenvatting van Apple's keynote hieronder terug: