iOS 12 is het nieuwste besturingssysteem van Apple voor iPhones en iPads.

De software is niet ingrijpend veranderd, maar kent wel een aantal nieuwe functies die handig zijn.

iOS 12 is per 17 september beschikbaar voor de meeste consumenten, maakte Apple woensdag bekend bij de presentatie van de nieuwe iPhones.

Dit zijn de 15 grootste veranderingen in iOS 12:


1. Oude iPhones worden een stuk sneller.

Bron: Apple

iOS 12 zorgt ervoor dat oudere telefoons, zoals de iPhone 6+, veel sneller worden. Apps starten 40 procent sneller, het toetsenbord komt 50 procent sneller in beeld en het openen van de camera kost zelfs 70 procent minder tijd.


2. Je kunt van je gezicht een geanimeerde emoji maken, de Memoji.

Bron: Apple

Apple brengt met iOS 12 een nieuwe exclusieve toepassing op de markt voor mensen met een iPhone X: de Memoji, een gepersonaliseerde, geanimeerde emoji. Met de nieuwe Memoji kun je dus jouw gezicht omtoveren tot een bewegende cartoon.


3. Notificaties van dezelfde app worden gegroepeerd in je beginscherm.

Bron: Apple

Notificaties worden in iOS12 gegroepeerd op basis van app en onderwerp. Dat scheelt dus wat geswipe als je je startscherm wilt opschonen.

Meer informatie over deze functie vind je hier.


4. Siri is een stuk intelligenter. Bovendien kun je Siri aanpassen naar jouw wensen met specifieke spraakcommando's. Daardoor kan het een reeks aan acties uitvoeren met slechts één commando, zoals 'Hoi Siri, het is bedtijd.'

Bron: Apple

Apple noemt deze toepassing Shortcuts. Via deze link vind je meer informatie.


5. Automobilisten die hun iPhone met CarPlay verbinden kunnen via iOS 12 nu ook Google Maps en Waze gebruiken, voor als je Apple Maps niet zo fijn vindt.

Bron: Kif Leswing/Business Insider

De software van CarPlay ondersteunt nu ook Google Maps en Waze. Voorheen was dit niet het geval.


6. Screen Time zorgt ervoor dat je je telefoon verantwoord gebruikt en kan je helpen om je telefoon vaker weg te leggen.

Bron: Apple

Met Screen Time kun je tijdlimieten instellen voor het gebruik van socialmedia-apps, kun je inzien hoe je je tijd op je smartphone hebt gebruikt en kun je inplannen wanneer je je telefoon niet wil gebruiken.


7. FaceTime ondersteunt nu groepchats tot 32 personen.

Bron: Apple

32 mensen in één chat is veel, maar Apple zorgt ervoor dat het volgen van de chat makkelijk blijft. Dat gebeurt doordat de tegel van degene die aan het praten is wordt vergroot.


8. iOS 12 bevat nieuwe opties voor Animoji, zoals een tijger, een koala, een T-Rex en een geest.

Bron: Apple

Deze opties zijn exclusief voor de iPhone X, doordat Animoji gebruikmaakt van Apple's technologie achter de gezichtsscanner Face ID.


9. De berichten-app lijkt in iOS 12 meer op Snapchat. Zo kun je filters, stickers en andere grappige elementen toevoegen aan je berichten.

Foto: source Apple

10. Zeg maar dag iBooks en welkom Apple Books. De boeken-app van Apple heeft een metamorfose ondergaan.

Bron: Screenshot

Je oude aankopen zijn nog altijd zichtbaar, maar de app ziet er compleet anders uit.


11. De 'Niet storen tijdens het slapen'-functie zorgt ervoor dat notificaties uitblijven als je ligt te slapen. Zodoende word je niet overladen met talloze e-mails en andere berichten als je even de tijd wil checken of een telefoontje krijgt.

Bron: Apple

12. De standaardapp Foto's is verbeterd met zoeksuggesties voor personen, plaatsen en activiteiten.

Foto: Screenshot

13. In iOS 12 zit - exclusief voor de iPhone X - een nieuwe functie waarmee je sneller een nieuwe poging kunt doen met Face ID als de eerste is mislukt. Swipe gewoon naar beneden.

Bron: Business Insider

Dus je hoeft je telefoon niet meer op slaapstand te zetten voordat de sensoren voor Face ID weer te gebruiken zijn.


14. En om een app te sluiten hoef je alleen maar omhoog te swipen.

via Gfycat


15. Ten slotte kun je een tweede gezichtsafdruk toevoegen, waardoor twee mensen de telefoon kunnen ontgrendelen. Dit kan handig zijn voor je kinderen of partner.

Dit is eigenlijk geen officiële functie, maar je kunt het wel proberen als je een tweede persoon wil toevoegen aan je iPhone X.


LEES OOK: Deze 5 Android-telefoons hebben niet die rare ‘notch’ van de iPhone X