De Amsterdamse effectenbeurs noteerde dinsdag hoger in de ochtendhandel. De andere Europese beurzen stonden eveneens in de plus. Beleggers negeerden een stroom aan economische cijfers, kenners spraken van een inspiratieloze sessie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 414,12 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 641,52 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,6 procent in de plus.

Onderzoeksbureau Markit stelde dat de activiteit in de Spaanse industrie vorige maand in het sterkste tempo van de afgelopen 7 jaar is gegroeid. Maar in Nederland zwakte de groei van de industrie af, tot het laagste niveau sinds juli vorig jaar, aldus de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Verder ging de Duitse industrie vooruit, maar in een lager tempo dan voorheen.

AkzoNobel grootste daler

ASML was lijstaanvoerder in de AEX met een winst van 1,2 procent. Grootste daler was AkzoNobel met een min van 1,5 procent. Fugro noteerde 0,1 procent hoger; de bodemonderzoeker neemt het Afrikaanse Geofor Group over voor een onbekend bedrag.

In de MidKap steeg het aandeel Exact 1,9 procent. Het softwarebedrijf verkoopt zijn in Canada gevestigde tak Longview voor een onbekend bedrag aan investeerder Merlin Equity Partners. Exact verkreeg Longview in 2007 voor 50,4 miljoen dollar. Lijstaanvoerder in de index was Aperam met bijna 3 procent winst.

Boete BNP Paribas

BNP Paribas won in Parijs 4,1 procent. Het financiële concern bekende in de Verenigde Staten schuld voor de schending van handelssancties en moet een boete van bijna 9 miljard dollar betalen. De Duitse bouwer Bilfinger verloor bijna 16 procent na een scherpe bijstelling van de winstverwachting.

De euro was 1,3683 dollar waard, tegen 1,3690 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 105,74 dollar. Brentolie stond nagenoeg onveranderd op 112,28 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl