De grootscheepse reorganisatie die ING maandag voorbeurs aankondigd komt wat analisten betreft geen moment te vroeg.

Volgens analisten van KBC kampt de bankensector met stevige tegenwind, zoals huidige lage prijzen en stijgende kosten met betrekking tot regelgeving.

Wel merken de analisten daarbij op dat de kosten die ING met de ingreep wil besparen niet direct voor een “betekenisvolle” verbetering van de winst zullen zorgen.

Dat laatste klink nogal pijnlijk tegen de achtergrond van de maandag aangekondigde bezuinigingsoperatie die 7.000 ING’ers hun baan kost, waarvan 2.300 in Nederland.

De ingreep die ING aankondigde, moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Daarnaast investeert de bank tot 2021 zo’n 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren. Dat is bijvoorbeeld nodig omdat steeds meer klanten bankieren bij ING via mobiele apparaten.

ING handhaafde namelijk zijn doelstelling dat het rendement op beleggingen (ROE) op 10 tot 13 procent zal uitkomen, ondanks dat het in de kosten snijdt. Volgens ING heeft dit te maken met de onzekerheid over de regelgeving.

Voor sommige beleggers zal dit echter teleurstellend in de oren klinken, meent KBC. Dat bleek maandag ook want, het aandeel ING zakte op het Damrak weg. ING was de grootste daler met een verlies van 1,5 procent.

Heineken in de plus

Zwaargewicht Heineken deed het maandag juist goed na een positief analistenadvies. Heineken steeg 2,4 procent en was daarmee de grootste winnaar bij de AEX-fondsen.

Biotechnologiebedrijf Galapagos deed het ook met een plus van 1,9 procent ook goed.

Ook KPN (min 0,9 procent) behoorde tot de sterkste dalers. Het telecomconcern zou via de rechter willen tegenhouden dat Tele2 de komende vijf jaar de vaste telefonie voor de politie verzorgt. Philips daalde 0,7 procent na berichten dat investeerder Apollo Global Management mogelijk zijn LED-lampendivisie Lumileds over wil nemen.

Bij de kleine fondsen was Pharming een sterke stijger met een winst van ruim 10 procent. Het biotechnologiebedrijf kwam met cijfers over de eerste acht maanden van dit jaar, voorafgaand aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering op woensdag. De inkomsten uit de verkoop van het middel Ruconest zijn flink gestegen. Pharming gaat de commerciële rechten van Ruconest in Noord-Amerika kopen van samenwerkingspartner Valeant.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 48,07 dollar. Brent stond 0,3 procent lager op 50,01 dollar per vat. De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1237 dollar bij het Europese slot op vrijdag.

AEX licht hoger, Dow Jones lager

De AEX stond omstreeks 16.00 uur 0,4 procent hoger op 454,16 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 658,14 punten. In Parijs en Londen werden winsten van 0,3 en 1,1 procent geboekt. Frankfurt was dicht vanwege een nationale vakantiedag.

De aandelenbeurzen in New York zijn met een klein verlies begonnen aan de eerste handelsdag van oktober. Beleggers op Wall Street verwerken maandag onder meer de laatste ontwikkelingen rondom Deutsche Bank. Kort na opening van de handel wordt ook nog gekeken naar cijfers over de industriële bedrijvigheid en de bouwuitgaven in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex stond in de eerste minuten na de opening 0,3 procent in de min op 18.253 punten. De brede S&P 500 daalde eveneens 0,3 procent tot 2161 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent, tot 5299 punten.

Deutsche Bank opende 0,5 procent lager. In het aandeel kon maandag in Frankfurt vanwege en feestdag niet worden gehandeld, maar de bank is ook in New York genoteerd. Vrijdag droegen afgenomen zorgen rond Deutsche Bank bij aan de winsten op Wall Street. Dat kwam door berichten dat de schikking die de bank in de VS zou moeten betalen, mogelijk veel lager uitvalt dan eerder gemeld.