• De prijzen in de eurozone zijn in mei in doorsnee met 8,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, zo meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.
  • In april bedroeg de inflatie in het economische blok nog 7,4 procent.
  • Door de oplopende inflatie in de eurozone neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verhogen verder toe.
  • Lees ook: ECB-president Lagarde: renteverhoging tegen inflatie waarschijnlijk vanaf juli

De prijzen in de eurozone zijn in mei in doorsnee met 8,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming.

In april bedroeg de inflatie in het economische blok nog 7,4 procent.

De inflatie wordt vooral gestuwd door de hoge prijzen voor energie en levensmiddelen, aldus Eurostat. Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn die prijzen hard opgelopen. Maar ook andere goederen en diensten werden duurder. Op maandbasis gingen de consumentenprijzen in het eurogebied met 0,8 procent omhoog.

In de negentien eurolanden werd volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode van Eurostat de hoogste inflatie gemeten in Estland (20,1 procent), gevolgd door Litouwen en Letland. In Malta lag die het laagst met 5,6 procent op jaarbasis. De Nederlandse inflatie was 10,2 procent.

Hoewel de Nederlandse inflatie volgens de Europese rekenmethode – die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen te kunnen vergelijken – iets lager uitvalt dan in april, toen de prijzen op jaarbasis met 11,2 procent stegen, blijft de inflatie op een hoog niveau liggen.

In de eurozone als geheel is zelfs sprake van een flinke stijging van de inflatie. Economen gingen in doorsnee uit van een inflatiecijfer van 7,7 procent voor de maand mei. De daadwerkelijke geldontwaarding van het blok ligt daar dus een stuk boven.


source: tradingeconomics.com

Druk op de ECB om rente te verhogen neemt toe

Door de oplopende inflatie in de eurozone neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verhogen verder toe.

Vorige week stelde ECB-president Christine Lagarde al dat de centrale bank waarschijnlijk in juli een begin zal maken met het verhogen van de rente om de inflatie te beteugelen.

De suggestie van Lagarde impliceerde dat het depositotarief van min 0,5 procent naar nul procent gaat. Aangezien de centrale bank de verschillende rentetarieven doorgaans tegelijkertijd aanpast, zou dit betekenen dat de refirente naar plus 0,5 procent zou gaan. Dan zouden commerciële banken geen boeterente meer betalen voor geld dat ze bij de ECB parkeren, maar aan de andere kant ook niet meer gratis kunnen lenen bij de ECB voor de korte termijn.

 

Lagarde hintte met haar opmerkingen op een eerste rentestap van een kwart procentpunt in juli en nog eens zo'n stap in september. Het zou de eerste renteverhoging zijn in tien jaar.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid bij de ECB, opperde eerder nog de mogelijkheid om de rente in een keer met een half procentpunt te verhogen als dat nodig is. 

Lagarde heeft herhaaldelijk geroepen dat de normalisering van het beleid geleidelijk zal verlopen. Ook vorige week bleef ze bij dat standpunt. "Dit betekent dat het verstandig is om stap voor stap te werk te gaan en de effecten op de economie en de inflatievooruitzichten te bekijken naarmate de rente stijgt", zei ze.

LEES OOK: ECB-president Lagarde: renteverhoging tegen inflatie waarschijnlijk vanaf juli