• De Europese Centrale Bank (ECB) zal waarschijnlijk in juli een begin maken met het verhogen van de rente om daarmee de inflatie te beteugelen, aldus ECB-president Christine Lagarde.
  • In een blogpost schrijft ze dat de verwachting is dat het huidige depositotarief van min 0,5 procent tegen eind september niet meer negatief zal zijn.
  • Omdat de ECB de verschillende rentetarieven doorgaans tegelijkertijd aanpast, zou dit betekenen dat het belangrijkste rentetarief, de zogenoemde refirente, naar plus 0,5 procent zou gaan.
  • Lees ook: ECB-president Lagarde maakt zich zorgen om beleggers in cryptomunten

De Europese Centrale Bank (ECB) zal waarschijnlijk in juli een begin maken met het verhogen van de rente om daarmee de inflatie te beteugelen, aldus ECB-president Christine Lagarde in een blogpost.

Ook schrijft ze dat de verwachting is dat de rentes zich dan eind september niet meer in negatief terrein zullen bevinden. Daarmee verwijst ze naar het huidige depositotarief van min 0,5 procent. Omdat dit nu nog negatief is, kost het banken momenteel geld om spaargeld bij de ECB te stallen.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de zogenoemde herfinancieringsrente, staat momenteel op nul procent. Dit is het tarief waartegen banken op korte termijn bij de centrale bank geld kunnen lenen.

De suggestie van Lagarde impliceert dat het depositotarief van min 0,5 procent naar nul procent gaat. Aangezien de centrale bank de verschillende rentetarieven doorgaans tegelijkertijd aanpast, zou dit betekenen dat de refirente naar plus 0,5 procent zou gaan. Dan zouden commerciële banken geen boeterente meer betalen voor geld dat ze bij de ECB parkeren, maar aan de andere kant ook niet meer gratis kunnen lenen bij de ECB voor de korte termijn.

 

Lagarde herhaalde ook nog maar eens dat de ECB vroeg in het derde kwartaal een einde zal maken aan haar schuldopkoopprogramma. Daarna pas is de centrale bank in staat om de rente te verhogen, wat in overeenstemming is met de eigen koers. "Op basis van de huidige vooruitzichten zullen we waarschijnlijk aan het eind van het derde kwartaal uit de negatieve rente kunnen stappen", schreef ze.

Momenteel ligt de inflatie bijna vier keer boven het niveau van het streefcijfer van 2 procent van de ECB. Onder beleidsmakers klinkt steeds vaker de roep om een verhoging van de depositorente ten opzichte van het huidige niveau van min 0,5 procent.

Verdeeldheid binnen de ECB

Lagarde hintte met haar opmerkingen op een eerste rentestap van een kwart procentpunt in juli en nog eens zo'n stap in september. Het zou de eerste renteverhoging zijn in tien jaar.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid bij de ECB, opperde eerder nog de mogelijkheid om de rente in een keer met een half procentpunt te verhogen als dat nodig is.

Lagarde heeft herhaaldelijk geroepen dat de normalisering van het beleid geleidelijk zal verlopen. Ook maandag bleef ze bij dat standpunt. "Dit betekent dat het verstandig is om stap voor stap te werk te gaan en de effecten op de economie en de inflatievooruitzichten te bekijken naarmate de rente stijgt", zei ze.

LEES OOK: ECB moet de rente in juli verhogen, zegt DNB-president Klaas Knot