Het gaat beter met de industrie in de eurozone, onder meer in Duitsland, Nederland, Spanje en Italië. Frankrijk is steeds meer de negatieve uitzondering.

De activiteit in de industrie van de eurozone is in december in het sterkste tempo in ruim 2,5 jaar gegroeid, zo meldde onderzoeksbureau Markit donderdag.

De inkoopmanagersindex voor de industrie van de eurolanden ging vorige maand van 51,6 naar 52,7. Een stand hoger dan 50 wijst op groei, een lagere score duidt op een afname van de activiteit in de industrie.

Herstel Spanje en Italië

Vooral in Zuid-Europa verbetert het beeld voor de industrie. De graadmeter voor de Spaanse industrie ging vorige maand van 48,6 naar 50,8. Die verbetering was aanzienlijk sterker dan verwacht. Spanje zit hiermee weer op groei.

Economen voorspelden gemiddeld een toename tot 49,8. Spaanse fabrieken voerden hun productie in december op en ontvingen meer orders dan in november. Het aantal banen in de Spaanse industrie nam echter opnieuw af. De krimp zwakte daarbij wel af tot het laagste niveau in 6 maanden.

De Italiaanse industrie toonde vorige maand de sterkste groei in bijna 3 jaar. De inkoopmanagersindex steeg van 51,4 naar 53,3. Daarbij namen de productie, de nieuwe orders en de werkgelegenheid toe.

Duitsland en Nederland: sterke combine

Een nieuwe raming bevestigde verder de sterke groei van de Duitse industrie en de achteruitgang in Frankrijk. De graadmeter voor de Duitse industrie verbeterde tot het hoogste niveau in 2,5 jaar (54,3). De productie nam toe in het sterkste tempo sinds mei 2011, waardoor ook de werkgelegenheid in Europa’s grootste industrie weer steeg.

Lees ook op Business Insider

Ook de Nederlandse industrie begint steeds beter te draaien. De zogenoemde NEVI-Index steeg voor de maand december naar 57 punten, het hoogste niveau sinds april 2011. In november stond de index op 56,8 punten.

“Het aantal nieuwe orders nam in de grootste mate toe in 32 maanden en de toename van de export orders was de grootste sinds februari 2011. De productie steeg mee, maar niet genoeg om het aantal nieuwe orders bij te houden, waardoor de voorraad gereed product opnieuw daalde”, stelde NEVI in een toelichting.

Frankrijk zieke man

De activiteit in de Franse industrie kromp in december in het sterkste tempo in ruim een halfjaar. De Franse index voor inkoopmanagers zakte in december naar 47 punten, tegen een niveau van 48,4 punten in november. Dat duidt op versterkte krimp.

De werkgelegenheid nam daarbij opnieuw af. Het aantal banen in de Franse industrie gaat al bijna twee jaar onafgebroken achteruit.

Franse bedrijven zagen zowel de bestaande productie als het aantal nieuwe orders krimpen in december. Een trendbreuk is voorlopig nog niet in zicht.

Lees ook:

Het drama Frankrijk in 4 grafieken

Nederlandse industrie stoomt lekker door

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl