De Indiër Ravi Kalra is een campagne begonnen tegen het excessief claxonneren in het Indiase verkeer. “Mensen toeteren hier zonder enige reden. Het is net een ziekte.”

Het verkeer in India is hectisch. Op de weg zijn niet alleen auto’s en brommers te vinden, maar ook voetgangers, koeien en ossenwagens.

De chaos wordt nog eens verergerd door het constante getoeter van weggebruikers. Indiërs claxonneren er lustig op los, bijvoorbeeld uit frustratie voor een rood stoplicht.

Vooral vrachtwagenchauffeurs kunnen er wat van. Vele hebben een superdeluxe toeter die meerdere melodieën af kan spelen. “Toeteren is onmisbaar. Er is altijd zoveel verkeer”, zegt de 26-jarige vrachtwagenchauffeur Sonu Kumar tegen The Wall Street Journal.

De toetergekte gaat zelfs zover dat autofabrikanten als Volkswagen speciaal voor Indiase auto’s iets luidere claxons inbouwen.

Campagne tegen toeterziekte

Eén man heeft er genoeg van. Ravi Kalra stopte vijf jaar geleden met zijn baan als vechtsporttrainer bij de politie in Delhi en richtte een organisatie op. Een van zijn missies is om het ongebreideld toeteren aan banden te leggen.

Toen Kalra andere landen bezocht, viel het hem op dat automobilisten daar veel zuiniger omsprongen met het claxongebruik. "Mensen toeteren hier zonder enige reden. Het is net een ziekte."

Twee à drie keer per maand raast Kalra met een groep vrijwilligers door de straten van Delhi met een pakket stickers. Elke wantoeteraar krijgt een sticker op de bumper met de tekst 'Do not honk!'. Daarna omsingelt de actiegroep de chauffeur en licht hem of haar voor over verantwoord toetergebruik.

Hopeloze missie

De politie steunt het initiatief. "Er zouden meer van dit soort campagnes moeten zijn", zegt agent Madan Lal Singh tegen The Wall Street Journal.

Maar de missie van Kalra oogt tamelijk hopeloos. "Het is bijna onmogelijk om mensen te veranderen die al 30 tot 40 jaar rijden", zegt een voormalig verkeersagent in Delhi. Toeteren zit Indiërs in het bloed.

Van de wet krijgt Kalra niet veel hulp. Toeters die werken op luchtdruk zijn officieel verboden, maar iedereen heeft ze. Want de boete bedraagt slechts 100 roepie, zo'n 1,40 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl