IKEA verkoopt bij de winkels in Barendrecht en Heerlen al ruim een jaar lang tweedehands meubels. Klanten kunnen hun oude IKEA-meubels inruilen tegen een tegoedbon van het Zweedse woonwarenhuis.

Wendy Keuter (26) kocht in 2009 een tv-meubel bij IKEA voor circa 400 euro. Drie jaar later kreeg ze er bij IKEA Barendrecht 110 euro voor terug. Weliswaar in de vorm van een tegoedbon, maar “110 euro bij IKEA is altijd wel te gebruiken”, schrijft Keuter op haar blog. “Op Marktplaats krijg ik er dat misschien niet eens voor.”

Keuter maakte gebruik van de meubelinruilservice van het filiaal in Barendrecht. Ook IKEA Heerlen biedt de dienst, die alleen geldt voor IKEA Family-leden, sinds een jaar aan.

Hiermee hopen de vestigingen een graantje mee te pikken van de levendige handel in tweedehands IKEA-meubelen op internet. Daar is zelfs een aparte website voor in Nederland: Ik2a.nl. Door zelf meubels in te kopen en weer van de hand te doen lokt IKEA bovendien klanten naar de winkel.

Alleen kleine meubels

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de inruilservice. Zo nemen beide vestigingen alleen kleine meubels in, zoals dressoirs, tafels, boekenkasten en bureaus. Zaken als banken, matrassen en apparaten komen niet in aanmerking voor een vergoeding. (Lees hier de volledige lijst met voorwaarden.)

IKEA Heerlen en Barendrecht geven tussen de 30 en 50 procent van de nieuwprijs voor het product, afhankelijk van de staat en de verkoopbaarheid van het meubel. Daar bovenop komt vijf euro om de kosten te dekken.

Van tevoren foto’s mailen

Het bepalen van de inruilwaarde gebeurt vooraf. Je mailt foto’s van het meubel naar het filiaal, met daarbij hoe oud het product is, de kleur en het aantal. Binnen zeven dagen krijg je een mail met het inruilbedrag.

Lees ook op Business Insider

Ga je hiermee akkoord, dan moet je binnen 15 dagen het meubel inleveren. Gemonteerd. Keuter mocht haar tv-meubel dus niet uit elkaar schroeven en dat leverde nogal wat problemen op. Ze moest een auto met trekhaak en een aanhanger regelen. “En hoe krijg je dan die kast in de aanhanger? Wij wonen in een flat. Twee hoog zonder lift!”, schrijft Keuter. “Dat was me toch zwaar! Toen eindelijk alles beneden was, was ik een beetje licht in mijn hoofd.”

Proef in Straatsburg

IKEA is in Nederland gestart met de inruilservice naar aanleiding van een succesvolle proef in een Frans filiaal in Straatsburg drie jaar geleden. “Ik zag dat onze meubels het goed deden op websites zoals eBay”, zegt de eigenaar van het filiaal, Paul Magnan, daarover tegen Le Nouvel Observateur. “Mensen zijn steeds onwilliger om bruikbare spullen weg te gooien.”

Het experiment kreeg in mei en april van dit jaar navolging in meerdere Franse IKEA-winkels. Het bleek een gigantisch succes. Zo’n 6400 artikelen werden binnen 48 uur na te zijn ingeleverd verkocht. IKEA zet de proef voort in tien Franse filialen en gaat mogelijk ook in België, Italië en Duitsland tweedehands spullen verkopen.

Uitbreiding in Nederland?

In Nederland is de inruilservice volgens een woordvoerder van IKEA in september 2012 gestart, al suggereren verschillende berichten op internet dat het al langer kan in Barendrecht. De actie is alleen aangekondigd op de website van de twee filialen en in de beide winkels zelf. “Hierdoor is er geen landelijke communicatie”, aldus een woordvoerder van IKEA. Of meer Nederlandse vestigingen de service aan gaan bieden, kan de woordvoerder niet zeggen.

Voor Keuter is het waarschijnlijk de laatste keer dat ze haar oude IKEA-meubels naar Barendrecht brengt. “Voor kleine meubels die in je auto passen, is het misschien leuk. Maar voor zoiets groots zou ik het niet meer doen. Wat een werk zeg”, schrijft ze. “Dan lijkt die 110 euro ineens minder aantrekkelijk. Bij verkoop via Marktplaats hoef je zelf veel minder moeite te doen.”

Lees ook op Z24

Zo stel je een tweedehands kantoor samen

Ikea bouwt huisjes met zonnepanelen voor vluchtelingen

Zo verdien je geld aan je lege vierkante meters

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl