De klok tikt onverbiddelijk door richting de Brexit-deadline van 31 oktober, maar er is ineens nieuwe hoop dat er voor die tijd toch nog een deal gesloten kan worden tussen de EU en Groot-Brittannië.

De Britse en de Ierse premier, Boris Johnson en Leo Varadkar, hebben afgezonderd in een landhuis ten zuiden van Liverpool over de Brexit-impasse gepraat en hebben nog hoop op een akkoord.

Varadkar klonk kort voor zijn vliegreis terug naar Dublin zelfs optimistisch: “Ik heb een heel goed, positief en hoopgevend gesprek gehad”, zei de Ierse regeringsleider die een Brexit-deal nog voor mogelijk houdt voor 31 oktober.

Het Britse pond steeg onmiddellijk na de optimistische geluiden over een mogelijke deal. De munt boekte twee cent winst ten opzichte van de euro en twee en een halve cent ten opzichte van de dollar. De gesprekken tussen Varadkar en Johnson zijn van groot belang voor het vinden van een oplossing voor een van de grootste problemen rond de Brexit: een oplossing voor de grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk, de enige landgrens tussen de EU en het VK.

De twee hadden het gesprek in het negentiende-eeuwse pand Thornton Manor, waar normaal gesproken trouwerijen en feesten worden gehouden. Ze zeiden in een gezamenlijke verklaring dat ze “het eens waren dat er een pad is naar een mogelijke overeenkomst”. Johnson en Varadkar spraken volgens Britse en Ierse media langer dan was voorzien over ‘de echtscheiding’ tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Ze noemden het “een gedetailleerde en opbouwende discussie”.

Volgens Sky News probeert Johnson uit de impasse over de Brexit te raken met een voorstel om eerst te komen tot een simpele basisovereenkomst voor vrijhandel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.


Volgende week is een Europese top over de Brexit en een aantal Europese leiders heeft Johnson gevraagd om voor het weekend te komen met een haalbaar voorstel. Johnson had al alternatieven gepresenteerd voor een regeling over wat er met heel Ierland gaat gebeuren als het eiland straks voor een deel lid van de EU blijft, terwijl het noorden er met de rest van het Verenigd Koninkrijk uitstapt. Die zijn afgewezen en de EU verwacht snel voorstellen van de Britse premier waar wel over gepraat kan worden.

Lees meer over de Brexit: