Hypotheekrentes zijn deze week plots verder omhoog geschoten, in navolging van de sterk opgelopen rentes op kapitaalmarkten, signaleert financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep woensdag.

De stijging van rentes op kapitaalmarkten heeft sterk te maken met onrust over de hoge inflatie. Afgelopen week besloot de Europese Centrale Bank (ECB) in reactie hierop om de beleidsrentes in juli met een kwart procentpunt te verhogen. Maar dit werd op financiële markten gezien als een vrij lauwe poging om de inflatie in de eurozone te beteugelen, aangezien die inmiddels meer dan 8 procent bedraagt.

Op de kapitaalmarkt neemt de druk toe om hogere rentes te vragen voor obligatieleningen om de koopkrachtwaarde van die leningen niet te laten eroderen. Dit is onder meer te zien bij de stijgende rente voor de 10-jarige staatslening in Nederland, die woensdag op 1,98 procent noteerde. Dat is een stijging van meer dan 0,5 procentpunt in de eerste twee weken van juni.

Grafiek: Tradingeconomics.com
Grafiek: Tradingeconomics.com

De 10-jaars staatsrente is een belangrijk graadmeter voor de hypotheekmarkt, omdat deze rente een indicatie geeft van de kosten die geldverstrekkers maken als ze leningen afsluiten die ze gebruiken om hypotheken te verstrekken.

Geldverstrekkers zien hun eigen leenkosten stijgen en worden gedwongen hypotheekrentes te verhogen om hun winstmarges te beschermen.

Gemiddelde rente op 20 jaar vast al 4,03%

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep stuurde woensdag een speciale mailing uit, omdat hypotheekrentes over een breed front worden verhoogd, in veel gevallen met percentages van 0,2 procentpunt. De verwachting is dat de nieuwe golf van renteverhogingen nog even zal aanhouden.

De financieel intermediair verwijst naar diverse geldverstrekkers die al twee renteverhogingen hebben doorgevoerd en een hypotheekpartij die zelfs voor een reeks rentevaste periodes de rente in één keer met 0,7 procentpunt verhoogde.

De gemiddelde rentes voor 10 jaar vast en 20 jaar vast zonder NHG-hypotheek zijn inmiddels gestegen tot respectievelijk 3,56 procent en 4,03 procent gestegen.

Lees meer over de hypotheekrente: