Diverse geldverstrekkers hebben hypotheekrentes deze week verhoogd, zo meldt financieel intermediair De Hypotheekshop vrijdag. In veel gevallen ging het gelijk om flinke verhogingen van 0,2 tot 0,4 procentpunt.

Hierdoor steeg de gemiddelde hypotheekrente in een week tijd van 3,78 naar 3,88 procent. Het gaat dan om het gemiddelde van de tarieven voor wie zijn rente voor vijf, tien, twintig of dertig jaar wil vastzetten, zowel mét als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De verhogingen zijn een reactie op de oplopende rentes op de kapitaalmarkt. De afgelopen vijf weken zijn deze met maar liefst 0,75 procentpunt gestegen, waardoor het voor geldverstrekkers zelf duurder wordt om geld te lenen. Dit wordt vervolgens doorberekend aan klanten.

Eerder deze zomer leek er juist sprake van enige afkoeling op de hypotheekmarkt. Na een ongekend snelle stijging van de hypotheekrente in de eerste helft van dit jaar, was er begin augustus zowaar een lichte daling te bespeuren.

Kijk je naar het gemiddelde bedrag waarvoor hypotheken worden afgesloten, dan is dit jaar sprake van een dalende trend bij verschillende soorten aanvragers, zo constateert De Hypotheekshop. Dat heeft direct te maken met de oplopende hypotheekrentes die lenen duurder maken.

In augustus was sprake van stabilisatie van de gemiddelde hypotheekbedragen voor zowel starters, doorstromers als oversluiters op de hypotheekmarkt.

De Hypotheekshop

Uit eerder onderzoek van De Hypotheekshop blijkt dat geldverstrekkers in doorsnee sneller reageren op een wijziging van de marktomstandigheden in een cyclus van stijgende rentes dan bij een dalende trend. Over de afgelopen 15 jaar werden de hypotheekrentes gemiddeld twee keer zo snel verhoogd als verlaagd.

LEES OOK: Hypotheekmarkt koelt af: stijging hypotheekrente maakt oversluiters minder happig om hypotheek aan te passen