De hypotheekmarkt is aan het afkoelen, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN), een leverancier van hypotheeksoftware.

Langere tijd bestond een belangrijk deel van de markt uit oversluiters en mensen die op zoek waren naar extra financiering zoals verbouwers. Maar zij zijn steeds minder happig op het aanpassen van een oude hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Het aantal hypotheekaanvragen beweegt volgens HDN nu terug naar het niveau van 2018.

In het begin van het jaar werden er nog records gevestigd bij de nieuwe hypotheekaanvragen. Vooral oversluiters waren toen erg actief op de markt. In 2022 werden er volgens HDN voor het eerst meer hypotheken aangevraagd door oversluiters dan door huizenkopers.

Het aantal hypotheekaanvragen van ondernemers met een zelfstandig inkomen, mensen die een flink duurdere woning aankopen en de startersgroepen is teruggekeerd naar het niveau van 2018, blijkt uit de gegevens van HDN.

Daarnaast is de enorme piek aan oversluiters die wilden profiteren van de lage hypotheekrente uit de markt verdwenen. "Oversluiters hebben duidelijk hun moment gepakt toen de rentes lager waren dan nu", concludeert de HDN. Ook de groep die een hypotheek voor een dure nieuwbouwwoning afsluit, is kleiner dan in 2018.

Hypotheekaanvragen per klantprofiel, bron: HDN
Hypotheekaanvragen per klantprofiel, bron: HDN

Lees meer over de hypotheekrente: