Hypotheekrentes daalden over een breed front in 2013. Maar dat was niet het enige opvallende op de hypotheekmarkt: vier grafieken.

Huizenprijzen daalden afgelopen jaar minder hard en de verkopen van woningen trokken in het najaar aan. Daarbij kwam ook nog eens de daling van hypotheekrentes.

Zie ook dit artikel op Z24: Lichtpuntjes huizenmarkt, hypotheekrente op laagste punt 2013.

Intermediair De Hypotheekshop, die over langere perioden hypotheekrentes volgt, publiceerde dinsdag een overzicht met enkele illustratieve grafieken over de hypotheekmarkt. Hieronder vier opvallende trends.

1)Hypotheekrentes lager in 2013

De daling van de hypotheekrentes was afgelopen jaar het grootst voor rentes die voor langere tijd vast staan. Zo zakte de 10-jarige rente met gemiddeld 0,7 procentpunt en de vijfjarige met 0,6 procent. Variabele hypotheekrentes daalden slechts beperkt.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

hypotheekrente 2013

2)Dubbele dip hypotheekrente

Kijk je wat verder terug, dan volgt het verloop van de hypotheekrentes mooi de dubbele dip van de Nederlandse economie.

Het uitbarsten van de kredietcrisis in 2008 betekende een enorme klap op de huizenmarkt met als gevolg minder vraag naar krediet en fors lagere hypotheekrentes. Eind 2010 volgde een kleine opleving, tot de volgende dip inzette in 2012 en 2013.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

double dip hypotheekrente

3)Lange termijn: rente anno 2013 extreem laag

De Hypotheekshop heeft ook een mooi plaatje van de vijfjarige hypotheekrente, dat terug gaat tot 1965. Conclusie: we zijn in 2013 op een historisch laag niveau beland.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

lange rente

4)Rente staatslening en hypotheekrente uit de pas

Voor de fijnproevers. Tot 2008 liep de ontwikkeling van de hypotheekrente strak in de pas met die van de rente voor de 10-jarige Nederlandse staatsleningen. Maar sindsdien gaat dat niet meer op.

In de eerste jaren van de kredietcrisis vond een sterke vlucht van beleggers naar 'veilige staatsleningen' plaats, waardoor Nederlandse (en Duitse) staatsleningen extreem populair waren. Gevolg: scherpe dalingen van staatsrentes.

Banken hadden echter moeite om geld op te halen op de kapitaalmarkt en waren zelf duurder uit als ze wilden lenen. De relatief hoge leenkosten verwerkten banken in hun hypotheektarieven.

Opvallend in 2013 is dat de rente op staatsleningen weer iets opliep, terwijl hypotheekrentes daalden. Dit had onder meer te maken met toegenomen concurrentie tussen geldverstrekkers en de druk van toezichthouders op banken om kritisch naar hun winstmarges op hypotheken te kijken.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Bron: De Hypotheekshop

Bron: De Hypotheekshop

Lees ook:

Je huis in 2014: alle veranderingen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl