Het zijn doldwaze dagen op de hypotheekmarkt. Geldverstrekkers geven gevolg aan de extreme daling van rentes op financiële markten. Vooral bij hypotheekrentes die voor 20 en 30 jaar vaststaan, gaat het hard.

Financiële markten zijn sinds een week in de greep van extreem lage en zelfs negatieve rentes voor staatsleningen en obligatieleningen van grote bedrijven. In Nederland boekt de 10-jarige staatslening diepterecord op diepterecord. Maandag noteerde het rendement van deze staatsobligatie liefst 0,52 procent negatief.

Lees hier meer over de negatieve rente: zo werkt de negatieve rente en dit betekent het voor je hypotheek en spaargeld

De rente voor de 10-jarige staatslening is een belangrijk anker voor de hypotheekmarkt. De afgelopen vier weken is deze met ongeveer 0,2 procentpunt gedaald. Geldverstrekkers reageren hierop met verlagingen van de hypotheekrente.

Hypotheekrente: 20 jaar vast en 30 jaar vast flink lager

In het maandag gepubliceerde renteoverzicht wijst financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep erop dat de laatste weken vooral de hypotheekrente die voor 30 jaar vaststaat hard daalt. Dat is ook te zien in onderstaande grafiek.

Voor hypotheken met NHG-verzekering ligt de 30-jarige rente gemiddeld op 2,56 procent, terwijl dat begin juli nog 0,2 procentpunt méér was.

Andere opmerkelijke ontwikkelingen: de 10-jaarsrente voor hypotheken is gemiddeld 0,03 procentpunt lager dan de variabele hypotheekrente. Je kunt dus per saldo goedkoper lenen als je de rente voor 10 jaar vastzet dan als je een variabel tarief neemt dat om de paar maanden kan worden aangepast.

Lees ook op Business Insider

In normale tijden geldt juist dat de rente hoger is naarmate je de rente langer vastzet. Maar dat is momenteel zowel voor de 5-jaarsrente als de 10-jaarsrente niet het geval.

Tot slot merkt Van Bruggen op dat Allianz als eerste aanbieder de hypotheekrente voor 20 jaar vast heeft verlaagd tot minder dan 2 procent. Voor hypotheken mét NHG-verzekering geldt een 10-jarige rente van 1,95 procent.

Lees meer over hypotheken: