Premium content ophalen
  • Huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen met zonnepanelen, kunnen daarvoor hun hypotheek verhogen tegen een aantrekkelijk rentetarief.
  • De vraag is of de opbrengst van de zonnepanelen opweegt tegen de hogere hypotheeklasten.
  • Business Insider legt de opbrengst van zonnepanelen tegenover de extra maandlasten.

Huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen en daarvoor een hypotheek of andere lening moeten afsluiten, kunnen momenteel profiteren van een lage hypotheekrente. Maar hoeveel meer ben je maandelijks kwijt als je de hypotheek verhoogt? En verdien je dat terug met de besparing op energiekosten?

Met het nemen van energiebesparende maatregelen draag je als huiseigenaar een steentje bij aan het verduurzamen van de Nederlandse woningvoorraad. Het kabinet heeft in het Klimaatakkoord afgesproken dat tot 2030 1,5 miljoen bestaande woningen worden verduurzaamd en in 2050 moeten 7 miljoen gebouwen van het aardgas af zijn.

Het is de bedoeling dat dit kostenneutraal gebeurt. De overheid wil dat de investeringen worden terugbetaald met de besparing op de energierekening. Is dat haalbaar als je als huiseigenaar zelf de verduurzaming met een hypotheek financiert?

Lage hypotheekrente

Stel dat je enkele duizenden euro’s investeert in zonnepanelen. Weegt de besparing op de energiekosten dan op tegen de lasten van de hogere hypotheek die je hiervoor afsluit? Business Insider legt de maandlasten van de extra lening naast de opbrengst van zonnepanelen.

De tabel hieronder toont wat 6, 10 en 18 zonnepanelen kosten en opbrengen volgens Milieu Centraal. Daarnaast heeft deze stichting berekend binnen hoeveel jaar de kosten zijn terugverdiend. In de berekening is Milieu Centraal uitgegaan van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden. Dit is de meest gunstige ligging.

Premium content ophalen