In 2020 leverden zonnepanelen 8 tot 18 procent meer op dan het langjarige gemiddelde.

De beste regio’s voor zonnepanelen waren Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Wat de meest gunstige regio’s zijn voor zonnepanelen kan per jaar verschillen.

Zonnepanelen brachten afgelopen jaar het meest op in Zeeland, delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van onderzoekers van de Universiteit Utrecht over de opbrengst van zonnepanelen in 2020.

De verschillen tussen regio’s zijn te zien op de onderstaande kaart, waarbij de regio’s die rood, oranje en geel zijn gekleurd de hoogste gemiddelde opbrengst hadden.

Afgelopen jaar brachten zonnepanelen in Nederland gemiddeld zo'n 8 tot 18 procent meer op vergeleken met het langjarige gemiddelde tussen 1981 en 2010.

Recordwarmte is niet per se gunstig voor zonnepanelen

De opbrengst over 2020 was hoger dan in 2019, maar net iets lager dan in recordjaar 2018.

"Hoewel het ook zeer zonnig was in 2020, leidt de recordwarmte tot een wat lager rendement van de zonnepanelen, en helaas geen opbrengstrecord zoals in 2018 het geval was”, zegt hoogleraar integratie van zonne-energie Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht in een schriftelijke toelichting. “Want een heet zonnepaneel presteert niet optimaal. Een koude dag in mei is wat dat betreft eigenlijk gunstiger.”

De berekeningen over de opbrengst van zonnepanelen zijn gebaseerd op gegevens het KNMI en gaan uit van een optimaal georiënteerd systeem voor zonnepanelen.

Op basis van de gegevens van meetstations kwam Vlissingen in 2020 als sterkste uit bus met een opbrengst die 15,6 procent boven het langjarige gemiddelde lag.

Overigens kan de meeropbrengst van zonnepanelen per regio per jaar sterk verschillen, signaleren de onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

Onderstaande kaartjes laten het verschil zien tussen 2020 en andere jaren. Waar afgelopen jaar eigenaren van zonnepanelen in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg het sterkst profiteren, was dat in 2018 anders. Toen was de hoogste opbrengst voor zonnepanelen juist te behalen in de grensgebieden met Duitsland.


LEES OOK: Van deze 7 subsidies kun je profiteren voor onder meer isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp