• In 2022 wordt de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens weer een stuk omlaag geschroefd.
  • Huiseigenaren mogen volgend jaar 40 procent van de hypotheekrente van hun belastbare inkomen aftrekken. In 2021 is dat nog 43 procent.
  • Dit is ook van belang als je de hypotheek wil oversluiten. Het scheelt geld als je dit vóór 1 januari 2022 doet.

Wie z’n hypotheek wil oversluiten en een hoger inkomen heeft, kan dit beter voor 1 januari 2022 doen. Althans, als je geld wil besparen. Volgend jaar geldt een lager aftrektarief voor de boeterente bij de inkomstenbelasting.

Tijdens Prinsjesdag presenteerde het demissionaire kabinet-Rutte III de plannen voor 2022 en werden we herinnerd aan een aantal fiscale maatregelen die eerder in gang zijn gezet. Ten eerste daalt het basistarief voor de inkomstenbelasting licht van 37,10 procent in 2021 naar 37,07 procent in 2022.

Voor het inkomen tot 69.398 euro betaal je volgend jaar iets minder belasting. Het betekent ook dat huiseigenaren volgend jaar een iets lager percentage van de hypotheekrente mogen aftrekken van het belastbare inkomen tot de grens van 69.398 euro. Aangezien het om minieme daling gaat, zal het niet veel verschil maken.

Dat is een ander verhaal voor wie meer verdient dan 69.398 euro. Voor hogere inkomens wordt de hypotheekrenteaftrek al een aantal jaar afgebouwd, waardoor het tarief voor de aftrek niet gelijk is aan het tarief voor de te betalen belasting.

Zo mogen huiseigenaren in deze inkomensgroep dit jaar maximaal 43 procent van de hypotheekrente aftrekken over het inkomen in de hoogste belastingschijf, terwijl daar een tarief van 49,50 procent geldt voor de inkomstenbelasting.

In 2022 daalt het toptarief voor de hypotheekrenteaftrek verder met 3 procentpunt naar 40 procent. Het tarief voor de inkomstenbelasting in de hoogste schijf blijft 49,5 procent. Voor 2022 is dit dus van toepassing op inkomen boven de 69.398 euro.

Honderden euro's voordeel bij oversluiten in 2021

Het tarief van 40 procent dat in 2020 van toepassing is op de aftrekbare hypotheekrente geldt ook voor kosten die te maken hebben met het afsluiten van de hypotheek, zoals taxatiekosten, notariskosten, bemiddelings- en advieskosten. Deze kunnen al snel tussen de 3.000 en 4.000 euro bedragen. Daarnaast betaal je een boeterente als de hypotheek voor het einde van de rentevaste periode oversluit.

Mocht je van plan zijn de hypotheek over te sluiten, dan is het wellicht goed om dat nog dit jaar te doen. Vóór 1 januari 2022 kun je nog 43 procent van de financieringskosten en boeterente aftrekken in plaats van 40 procent. Als je 20.000 euro aan kosten hebt, dan bespaar je 600 euro aan kosten als je de hypotheek dit jaar nog oversluit, schrijft Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week.

De financieel intermediair raadt aan snel actie te ondernemen, omdat geldverstrekkers aan het einde van het jaar druk zijn. Daarmee loop je het risico dat de hypotheekakte niet op tijd passeert.

[activecampaign form=24]

Lees meer over de hypotheken: