• De kostengrens van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt volgend jaar naar 355.000 euro.
  • De grens wordt flink verhoogd, omdat de huizenprijzen enorm stijgen.
  • De eenmalige premie die je betaalt bij het afsluiten van een NHG-hypotheek daalt naar 0,6 procent.

Huizenprijzen stijgen ongekend hard in Nederland en dat heeft gevolgen voor de financiering van de aankoop van een woning met een hypotheek. De organisatie achter de NHG-hypotheek verhoogt daarom maximale grens voor het afsluiten van een NHG-hypotheek in 2022 naar 355.000 euro.

NHG-hypotheken bieden onder voorwaarden een vangnet voor huiseigenaren die de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. Het waarborgfonds achter de NHG-hypotheken vangt dan de terugbetaling van de eventuele restschuld op.

Bij het vaststellen van de maximale financiering voor NHG-hypotheken is de ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijs uiteraard van belang. Woensdag werd bekend dat de gemiddelde huizenprijs in augustus is gestegen tot meer dan 400.000 euro.

Lees ook: Huis bezitten is lucratiever dan werken: in 12 maanden tijd werd koopwoning gemiddeld €66.000 meer waard

Voor het bepalen van de NHG-grens wordt gekeken naar de ontwikkeling van huizenprijzen over een langere periode. Dit resulteerde in een maximale financieringsgrens van 355.000 euro in 2022. Dat is 20.000 euro meer dan dit jaar.

In 2020 was dat nog 310.000 euro en in 2019 stond de grens op 290.000 euro.

Bij het afsluiten van een NHG-hypotheek betalen huiseigenaren eenmalig een provisie over de hoogte van de hypotheek. Die provisie bedraagt dit jaar 0,7 procent, maar zakt in 2022 naar 0,6 procent.

"We streven ernaar dat groepen consumenten, zoals starters, zzp’ers en flexwerkers, toegang houden tot een hypotheek met NHG. Ook in deze uitzonderlijke periode van schaarste en stijgende prijzen op de woningmarkt", schrijven NHG-bestuurders Arjen Gielen en Carla Muters in een toelichting op het vaststellen van de nieuwe NHG-grens.

[activecampaign form=24]

LEES OOK: Geldverstrekkers blijven stunten met hypotheekrentes – concurrentiedruk is groot