Premium content ophalen

Niet alleen starters op de huizenmarkt nemen vaker een aflossingsvrije hypotheek. Ook onder  55-plussers is deze hypotheekvorm bezig aan een opmars.

Hoewel 55-plussers doorgaans meer te besteden hebben dan starters, lijken 55-plussers ook te vallen voor de lage maandlasten.

Aan het einde van de looptijd zijn ze echter duurder uit. Lees hoeveel je kunt besparen met een annuïtaire of lineaire hypotheek en een kortere looptijd.

Wie een hypotheek afsluit, komt vaak uit bij een annuïtaire hypotheek uit, waarbij je meteen begint met aflossen. Maar ook de aflossingsvrije hypotheek is bezig aan een opmars, onder meer bij 55-plussers.

Dat constateert financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep op basis van cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). De annuïtaire hypotheek wordt weliswaar het meest aangevraagd, blijkt ook uit de gegevens van HDN, maar de aflossingsvrije hypotheek maakt een opmars.

Anders dan bij een annuïtaire of een lineaire hypotheek, waarbij je met de maandelijkse betalingen meteen begint met aflossen, betaal je bij de aflossingsvrije hypotheek elke maand alleen de rentekosten. 

De openstaande schuld los je aan het eind van de looptijd af met spaargeld of verkoop van de woning. Een alternatief is dat je een nieuwe hypotheek afsluit waarmee je de oude aflost. Tussentijds (boetevrij) aflossen mag, maar dat hoeft niet.

Premium content ophalen